BiH

Ivica Dačić: “Srbija želi da BiH bude stabilna, a (bh. entitet) RS sačuvana”

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, želi da BiH bude stabilna, a bh. entitet Republika Srpska sačuvana.

Ivica Dačić - Nezavisne

“Naš stav je da ne zaoštravamo, već da pomognemo BiH da bude stabilna i da čuvamo Republiku Srpsku”, rekao je Dačić na sjednici Odbora Skupštine Srbije za vanjske poslove, prenose “Vijesti“.

Dačić je istovremeno naveo i da tri člana Predsjedništva BiH nikada nisu mogla da se saglase, podsjetivši i da je prilikom nedavnog svečanog otvaranja EYOF-a u Sarajevu dio okupljenih zviždao Miloradu Dodiku.

“Kada je govorio u Sarajevu Dodiku su zviždali, da su govorili u Banjoj Luci zviždali bi onim drugim, a da su govorili u Mostaru, vjerovatno, bi zviždali i jednima i drugima”, rekao je Dačić.

Upitan o situaciji u regionu, Dačić je rekao i da ima raznih problema koji su uvijek opterećeni dnevnom politikom, poput nedavnog napada na srpske vaterpoliste u Splitu.

Dačić je ocijenio i da se u Hrvatskoj sistemski stvara antisrpsko raspolaženje, ukazavši da je povlačenje knjige “Dnevnik Ane Frank” iz školske lektire politička poruka.

On je rekao i da u toj odluci nije riječ o tome da li to djelo prema književnoj vrijednosti treba ili ne treba da bude lektira, već kako je nekome palo na pamet da o tome uopšte govori.

Dačić kaže da između Srbije i Hrvatske postoji niz nerješenih pitanja, poput granice, prava manjina, imovinskih i izbjegličkih prava, te da se na tome na tome radi, ali da nema mnogo pomaka.

On je i istakao i da odnose dvije države naročito opterećuje to što Zagreb negira zločine iz Drugog svjetskog rata što je, kako je istakao, anticivilizacijski čin.

Dačić je naveo i da Srbiji nije cilj da se bori protiv Hrvatske, već da sarađuje sa njom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh