BiH

Paprene cijene voća i povrća šokiraju građane, paprika 9, raštika čak 12 KM!

Paprene cijene voća i povrća posljednjih dana iznenadile su mnoge građane širom BiH. Najskuplje je na pijacama i tržnim centrima u Sarajevu, gdje kilogram žutih paprika košta devet maraka, raštika vrtoglavih 12, a za kilogram špinata potrebno je izdvojiti 6 KM.

avaz

Uvozna roba

Brokule su četiri, kupus tri i po, kelj pet, crvena paprika košta šest maraka, mrkva pet, koliko koštaju i tikvice. Kilogram krompira je 1,5 KM, bijeli luk je šest, a peršun čak 10 maraka.

Kilogram banana na pijacama kreće se od dvije do 2,5 KM. Cijena krušaka također je visoka – kilogram ovog voća je četiri marke, dok se uvozne jabuke prodaju za marku.

Prodavači na pijacama skupoću pravdaju hladnoćama. Kako nam je kazala jedna od prodavačica na sarajevskoj pijaci Grbavica, cijene su visoke i zbog sve viših cijena zakupa, ali i zbog toga što je na štandovima uglavnom uvozna roba.

– Trgovcima je zbog niskih temperatura smrznulo i propalo dosta robe. Najviše su stradali banane, kruške, paprike, kupus… Zbog toga su cijene naglo porasle. I mi pokušavamo preživjeti. Posebno je teško zimi, kada imamo najmanje posla – kazala je ona.

Dužni ukloniti

Iz udruženja koja se bave zaštitom potrošača svake zime upozoravaju na divljanje cijena voća i povrća.

– Osim nerealnih cijena, na policama smo primijetili voće i povrće koje je truhlo, a cijena je ista kao da je svježe. Trgovci su dužni ukloniti takve proizvode. Također, primijetili smo i da određeni proizvodi tokom noći poskupe za marku, dvije ili čak tri. Zbog svega toga apeliramo na potrošače da dobro paze na cijene, ali i na kvalitet onoga što kupuju – navode iz Udruženja potrošača KS.

U regionu jeftinije

Kako bismo ispitali kupuju li naši građani najskuplje voće i povrće u regionu, uporedili smo cijene nekoliko proizvoda s cijenama na tržnicama u Zagrebu i Beogradu.

Kilogram žute paprike u Beogradu košta 2, a u Zagrebu 2,50 KM. Krompir je u oba grada 1 KM. Bijeli luk u Beogradu košta 3 KM, a u Zagrebu je skuplji za pola marke. I ostali proizvodi uglavnom su jeftiniji za marku ili dvije u odnosu na cijene u Sarajevu,prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh