BiH

Federacija BiH od 212 freelancera zaradila više od 909 hiljada KM

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine naplatila je javne prihode po osnovu poreza na dohodak u iznosu od 909.177,28KM od 212 freelancera iz ovog entiteta, koji su godišnje ostvarivali dobitak preko online servisa u iznosu većem od 10.000 KM.

interview.ba

Kako je potvrđeno iz Porezne uprave FBiH za Interview.ba svi oni koji ne podnesu poreske prijave suočit će se s kaznama od 300 do 3000 KM.

Jedan od freelancera s kojima smo razgovarali, identitet poznat redakciji, objasnio je za Interview.ba kako od kuće zarađuje održavajući svoju internet stranicu. Njegova dugovanje prema Poreznoj upravi FBiH trenutno iznose 4000 maraka za dvije godine, za šta će morati podići manji kredit da bi ga otplatio.

Otpis duga pomoć da mladi ostanu u BiH

Politički zastupnik SDP-a Irfan Čengić je prije dva dana uputio Zastupničkom domu Parlamenta FBiH prijedlog zakona prema kojem bi se ova dugovanja izbrisala u periodu od 2015. do 2018. godine, ali bi se krenulo s naplatom poreza od 1. januara 2019. godine.

– Mislim da je jasno da građani nisu u mogućnosti isplatiti ovaj porezni dug te da otpis istoga može biti samo pomoć mladima da ostanu u Bosni i Hercegovini – rekao je Čengić.

Kako je ranije navedeno, Porezna uprava FBiH je idenfikovala skoro 800 građana koji su primali uplate iz inozemstva više od 10.000 maraka.

Javilo se nekoliko problema zbog naplate, jer svaki kanton je različito naplaćivao porez, zato što se visina duga računala jednako za sve građane, bez obzira da li su njihova godišnja primanja manja ili veća.

Iz Porezne uprave FBiH su za Interview.ba rekli kako nisu upoznati sa sadržajem ovog prijedloga zakona, te da usvajanje i primjena zakona ovisi od Parlamenta FBiH koji je zakonodavni organ te će i PU FBiH postupati u skladu sa zakonima. Također je istaknuto da ne postoje tačni podaci o ukupnom dugovanju za 800 freelancera u ovom entitetu,prenosi Interview

Iako je 212 građana već obavilo svoju dužnost prema PU FBiH, ostali se vjerovatno nadaju otpisu ovog duga, jer im je nezamislivo odvojiti u prosjeku oko četiri hiljade maraka u kratkom vremenskom periodu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh