BiH

Februari toplo dišu: Danas u Mostaru počinju Dani antifašizma

Kao i prethodnih, mostarski SABNOR i ove godine organizator je Dana antifašizma u gradu na Neretvi – manifestacije koja okuplja više hiljada antifašista iz svih dijelova bivše države koji dolaze u znak sjećanja na slavnu borbu za oslobođenje Mostara od fašističkog okupatora i domaćih izdajnika.

Dani antifašizma - Haber.ba

Niz je događaja koji čine manifestaciju koja će zvanično započeti danas, a najznačajniji ili centralni i ove godine će biti organizovan u Narodnom pozorištu Mostar, u subotu oko podneva.Tog dana SABNOR će uručiti tradicionalnu Februarsku nagradu za baštinjenje antifašizma, ali istovremeno i za doprinos jačanju ideje u samom Mostaru, odnosno za djela koja su na ponos Gradu u drugim sredinama. Delegacije će posjetiti i Partizansko groblje, odajući počast stradalim borcima tokom oslobođenja grada.

Dva dana ranije, 14. februara na dan oslobođenja, delegacije će posjetiti brojne spomenike te odati poštu narodnim herojima iz ovog dijela zemlje. Program će započeti u Blagaju pored spomen-ploče palim borcima, a nastavit će se posjetama bistama Zlatke Vuković, doktora Safeta Mujića, Mustafe Ćemalovića Ćimbe, ilegalcu i obješenim ilegalcima na Bulevaru narodne revolucije, te na kraju i spomenicima Dragi Palavestri, Alici Rizikalu, Hasanu Zahiroviću Laci i Mladenu Balordi. Program će biti zaključen na mostarskim Šehitlucima, dok je istog dana u večernjim satima planirano antifašističko sijelo u kući Gojka Vukovića.

Predsjednik mostarskog SABNOR-a Sead Đulić otkriva da je pristiglo dosta aplikacija za Februarsku nagradu o kojoj će i ovog puta odlučiti komisija. Bit će uručene tri nagrade te pet ili šest plaketa.

Očekujem veliki odziv antifašista iz svih dijelova bivše države. Sasvim sam siguran da će ih doći više nego prošle godine, kazao je Đulić.

Dani antifašizma započet će večerašnjom izložbom historijske građe. Mostar je oslobođen 14. februara 1945, nakon što je vrhovni zapovjednik njemačkih snaga Adolf Hitler, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. Grad je u Drugom svjetskom ratu dao 750 poginulih boraca, odnosno 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora. Svaki osmi stanovnik grada, nažalost, nije dočekao slobodu. Mostar je i tad imao bataljon, ilegalnu štampariju, a dao je i 14 narodnih heroja i sedam obješenih rodoljuba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh