BiH

U manjem bh. entitetu zabrinuti: U FBiH ima skoro tri puta više magacina municije nego u bh. entitetu RS!

“Vojna industrija u Federaciji BiH cvjeta (tako kažu izvještaji). To je tačno! Namjenska industrija sve jača na teritoriji koju kontrolišu Bošnjaci”, navodi se u autorskom tekstu Marka Đokovića na blogu novitetinovosti.blogspot.com.

Samohodna haubica 155mm - Facebook

Kako piše Đoković, u bošnjačkim fabrikama namjenske industrije (u Konjicu, Sarajevu, Goraždu, Travniku, Hadžićima..) proizvode pješadijsko naoružanje, protivoklopna i minobacačka oruđa, municiju, eksplozivne materije, balistička zaštitna sredstva, optička pomagala, kompletnu vojnu opremu, pa čak i artiljerijsko raktena oruđa. Najveći uspjeh njihove vojne industrije svakako jeste samohodna haubica 155mm, (koja ima domet 40 km, automatsko punjenjeod šest raketa i GPS navođenje).

Sredstva bivše Vojske Federacije BiH, većinom su operativna (oklopna sredstva, artiljerija, inžinjerijske mašine, raketna oruđa, sredstva nhbo, sredstva veze..) i jedino nedostaje veći dio transportnih točkaša (koji su lako nabavni), i sredstva protivvazdušne odbrane, da bi bila kompletna jedna Kopnena vojska, možda neke nove Vojske FBiH, ARBiH ili kako bi se već zvala. Tehnički i remontni centri već postoje na teritoriji FBiH, što znači da je lako doradljivo i ono što nedostaje na svim ovim sredstvima i oružju.

Treba napomenuti da je 85 posto pješadijskog naoružanja OSBiH smješteno na teritoriju FBiH. U FBiH ima skoro tri puta više magacina municije i eksplozivnih materija nego u Republici Srpskoj, kao i svi magacini vojne opreme u vlasništvu OS BiH.

A kakvo je stanje u Republici Srpskoj?

U Republici Srpskoj postoji Tehnički remontni zavod Bratunac, kao jedini takav u našem entitetu.

Većinski vlasnik ovog zavoda je južnoafrička kompanija “ELW GLOBAL”. Pored usluga remonta oružja i opreme, u ovom zavodu proizvode i lako pješadijsko naoružanje, ali od skoro i u Republici Srpskoj poznato oklopno vozilo “DESPOT”.

Čak 99 posto proizvoda ovog zavoda se izvozi i niko iz Republike Srpske ne poručuje kao iz FBiH da se proizvodi i za “Nedaj bože”!

Tehnika koja je nasljeđena od VRS, a u vlasništvu je Vlade Republike Srpske, skoro pa je propala. Nije održavana, nije operativna i na bilo kakvom tržištvu, može se tretirati samo kao staro željezo.

Svega 15 posto pješadijskog oružja OS BiH se nalazi na teritoriji Republike Srpske i dva magacina municije i eksplozivnih materija. Na teritoriji Republike Srpske nema većih magacina nove vojne opreme u vlasništvu OS BiH.

Na kraju teksta kojeg je prenijela “Slobodna Bosna“, Đoković se pita da li ovo znači da je Republika Srpska bezbjednosno ugrožena?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh