BiH

Čović i Dodik: “Jedini način da se riješi pitanje PIC-a je da se raspusti”

Predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Mostaru s predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem.

Dragan Čović i Milorad Dodik - Vijesti.ba

“Mi ćemo podržati sve ono što HDZ traži kada je u pitanju izmjena izbornog zakonodavstva. Šta god ko mislio, u ovoj zemlji žive tri naroda i nije moguće da jedan narod drugom bira predstavnike”, kazao je Dodik nakon sastanka.

On je dodao kako niko ne želi doći u poziciju da mu drugi biraju predstavnike.

“Ovdje žive tri naroda, multietnička je država, i nije moguće stvarati građansku državu kakva postoji u nekim drugim zemljama”, istakao je Dodik.

On je naveo kako je njegova stranka dobila povjerenje srpskog naroda na izborima, dok su HDZ i Čović dobii podršku hrvatskog naroda, te da o tome treba voditi računa i prilikom biranja nove vlasti.

“Što se tiče evropskog puta, dijelimo zajedničke vrijednosti. Čović je kao član Predsjedništva BiH radio na tome, i nadam se da ćemo uskoro doći do kandidatskog statusa. Vjerujemo da je ovo nova prilika za BiH i da kandidatski status treba riješiti neka otvorena pitanja koja ovdje dugo egzistiraju”, smatra Dodik.

On je podsjetio da i situacija u EU danas nije ista kao ranije, te da je nakon evropskih izbora u maju moguće da dođe do nekih novih promjena.

“Imat ćemo sličan koncept razgovora. Na svaki sastanak idem s ciljem da se dogovorim, ali za svaki dogovor treba imati i drugu stranu. Rezultati izbora su takvi da se legitimno uspjelo ostvariti na jednom nivou. Mora se riješiti pitanje Izbornog zakona, jer ćemo već na lokalnim izborima ponovo doći u istu situaciju da govorimo o tome da jedan narod drugom bira predstavnike.

Vjerujem da je došlo vrijeme da uspostavimo Vijeće ministara”, kazao je lider HDZ-a Dragan Čović.

On je dodao da je, što se njega tiče, delegiranje Doma naroda završeno, te da je moguće već na narednoj sjednici riješiti i pitanje budžeta.

Istakao je da je pitanje izbornog rukovodstva jedno od pitanja koja treba riješiti na putu riješavanja kandidatskog statusa BiH.

“Jedini način da se riješi pitanje PIC-a jeste da se ono raspusti. Oni su samoproglašeni i glavni krivi za krizu u BiH. Oni su napravili sistem koji samo generiše probleme u BiH, ali nikako rješenja. Navikli smo da smo Čović i ja uvijek glavni krivci, dok su miljenici međunarodne zajednice SDA i Izetbegović. Nekoliko godina već ne čitam, ne pratim, niti me zanima komunike PIC-a”, kazao je Dodik.

Čović je dodao kako bi, da nije bilo Deklaracije HNS-a, uslijedila reakcija međunarodnih predstavnika zbog nečeg drugog, jer njima uvijek treba nešto oko čega će se dignuti prašina, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh