BiH

Ilijaš jutros najzagađeniji

Zagađenost vazduha i jutros je visoka u pojedinim gradovima Federacije BiH, a najzagađeniji je Ilijaš gdje je kvalitet vazduha ocijenjen kao vrlo nezdrav, podaci su internet stranice Zrak.ekoakcija.

Zagađenje zraka - Ilustracija / Vijesti.ba

Prema mjerenjima obavljenim u 7 sati, indeks kvaliteta vazduha u Ilijašu iznosio je 234. Zagađenost vazduha ovog nivoa može pojačati simptome i intenzitet bolesti kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme, a povećava i vjerovatnoću negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljelim od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, preporučuje se da izbjegavaju bilo kakve aktivnosti tokom boravka napolju, a i ostalima se savjetuje da izbjegavaju produžena ili veća naprezanja tokom boravka na otvorenom.

Nezdrav vazduh registrovan je u Sarajevu s indeksom zagađenja 200, te Zenici s indeksom 182, Lukavcu 179, Tuzli 159 i Goraždu 155, prenosi “Srna”.

Vazduh je nezdrav za osjetljive grupe u Jajcu, gdje indeks iznosi 150, dok je u Banovićima vazduh dobar, sa indeksom zagađenja osam.

Vrijednost indeksa kvaliteta vazduha od nula do 50 je dobar, od 51 do 100 umjereno zagađen, od 101 do 150 nezdrav za osjetljive grupe stanovništva, od 151 do 200 nezdrav, od 201 do 300 vrlo nezdrav i više od 300 opasan po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj web stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh