BiH

Poplave u Kaknju načinile štetu oko 340.000 KM

Pješački most kojeg je srušila rijeka Bosna u komadima je iznesen na obalu i koštao je 100.000 KM

poplave-Kakanj-Faktor.ba

Nakon poplava prošle sedmice, u Kaknju očekuju finansijsku pomoć od Federalne vlade, jer štete od poplava u Kaknju prema preliminarnim rezultatima iznosi oko 340.000 KM.

– U naseljima Doboj i Povezice potopljeno je pet stambenih objekata. Iseljenim porodicama Općina je dala po 1.000 maraka da bar malo osposobe svoje kuće kako bi se mogli vratiti – izjavio je za Faktor Nurudin Hrusto, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Kakanj.

Od jučer općinska Komisija za procjenu šteta počela je sa obilaskom poplavljenog područja i da procjenjuje štete na kućama i u firmama. Već je upućen javni poziv građanima da prijave nastale štete, do 11. februara.

-Naše prve procjene šteta na putevima, hitne intervencije i rušenje pješačkog mosta u Modrinju ugrubo smo izračunali da je ukupna šteta 340 hiljada maraka. Trebala bi nam finasijska pomoć od Kantona i FBiH za izgradnju mosta kojeg koji je koristilo 150 domaćinstava. Most je uništen đaci i ostali stanovnici naselja Modrinje moraju pješačiti okolnim putevima. Vrijednost pješačkog mosta je oko 100 hiljada maraka, toliko je koštao kada je izgrađen. Koliko će koštati kada se bude gradio novi most to se tek treba utvrditi, jer ovaj most se više ne može popraviti pa smo ga izvukli iz rijeke Bosne u dijelovima – kazao je Hrusto.

Međutim, već ima pokušaja građana da zloupotrebljavaju spremnost Općine Kakanj da pomogne onima kojima je nanesena šteta u poplavama, piše “Faktor.ba“.

– Počeli su prijavljivati štetu na mjestima u općinio gdje nije ni bilo poplava. Tako je prijavljen jedan slučaj da je pao potporni zid koji je dotrajao, urađen bez projekta, a tu nije bilo ni poplava i pokušava naplatiti štetu koju nije prouzrokovala poplava. Ima još lažnih prijava šteta, ali tu je naša komisija da to utvrdi – upozorio je Hrusto.

U Kaknju se nastavljaju radovi na sanaciji puta za Sebinje. U toku su i radovi na sanaciji betonskih cjevastih propusta u Donjim i Gornjim Lučanima koji su oštećeni usljed dejstva vodenih bujica. Mašina će raditi i na sanaciji korita rijeke od Mosta šehida prema Pitkoj vodi. Jedna mašina radi i u dolini Trstionice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh