BiH

Ko i na koji način pere novac na “mrtvim psima“?

Oko 250 pasa lutalica svake godine se eutanazira na području Mostara.

Mrtvi psi-Haber.ba

Za brojku od 500 pasa, koliko godišnje prođe kroz ruke veterinara ove stanice, računi se podnose Javnom preduzeću Komunalno koje sa Gradskom upravom ima zaključen Ugovor o održavanju i uređenju javnih površina na području Mostara u okviru kojeg je tretiran i način zbrinjavanja pasa lutalica, izgubljenih i napuštenih životinja. U prošloj godini računi su iznosili oko 50 hiljada KM.

Šintori Komunalnog preduzeća nakon hvatanja životinja ili po pozivu građana, odnosno tokom redovnih kontrola, životinje dovede u veterinarsku stanicu. Nakon procjene stanja u kojem je pas, odnosno u slučaju da je riječ o agresivnoj životinji, ona se odmah eutanazira. Također, eutanaziraju se životinje koje su teško povrijeđene.

Bez obzira što je Stanica samofinansira, u toj činjenici ni u Komunalnom ne vide ništa sporno. Plate uposlenih šintora iznose 1.500 KM. Svi troškovi koji se tiču zbrinjavanja lutalica finansiraju iz sredstava Grada Mostara, pa i bruto plate dvaju radnika. Troškovi goriva, registracije i održavanja vozila se plaćaju iz odobrenih sredstava Grada Mostara. Brojke i moguće nepravilnosti oko zbrinjavanja pasa lutalica pod povećalo su stavili aktivisti iz Udruženja Futura, koji su zbog malverzacija s novcem namijenjenom komunalnim djelatnostima podigli prijave protiv gradonačelnika Ljube Bešlića i odgovornih u Gradu.

– Od svih računa koje smo dobili od Gradske uprave, najviše zgražavanja izazvali su računi vezani za uslugu zbrinjavanje pasa lutalica. Vrlo dobro znamo ko se doista bavi problemima lutalica, kao i o kojem broju pasa se približno radi i time je veća muka od podatka da Grad za te aktivnosti izdvaja oko 100.000 KM svake godine, naveli su u ovoj nevladinoj organizaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh