BiH

SAFET ORUČEVIĆ: HDZ MENI ŠIPAK ZA BOSANSKI MOSTAR, JA NJIMA SEPET ŠIPAKA ZA HRVATSKI MOSTAR

Napade me HDZ kao ’96. godine, zbog izjave da je Mostar (dio grada) ustaški leš i da će biti bosanski grad.

Safet Oručević - NAP

Piše: Safet ORUČEVIĆ

Nasmija me slatko naslov, pravi mostarski – “Oručević ce dobiti hercegovački šipak za izjavu da je Mostar bosanski grad“. Pogotovo, jer sam znao da ih je riječ bosanski ujela za srce, kako sve nas Mostarce ujede svaki put kad neko kaže „hrvatski Mostar“.

Obično više na to niko ne reguje, a stvara se dojam u javnosti, lažan i neutemeljen. Jer tačno je da je to najveći multietnički grad u BiH, centar Hercegovine i time se ponosimo.

Mostar je bio bosanski grad, i bosanskohercegovački i jugoslovenski. Ako mi neko ne vjeruje, neka upita u predsjedništvu HDZ-a. Ali hrvatski nije i neće nikad biti.

Rijetko čitam i reagujem na napade, ali me je dodijeljeni šipak obavezao da odgovorim po mostarski. Makar radi mladih šipkoljubaca koji se ne sjećaju ne tako davnih berbi šipaka.

Volim šipke. Ne mogu da zamislim život bez njih.

Pravi šipak je od mene dobila tzv. Herceg Bosna. I to glavaš. Veliki šipak su dobili kad sam u ratu doveo Aliju Izetbegovića u Mostar, ojačali snage Armije RBIH jer smo na vrijeme vidjeli šta nam spremaju.

Šipak im, jer sam zaustavio tadašnje SDA muslimane da nas prodaju Mati Bobanu.

Opet šipak, jer sam se dobrovoljno vratio u opkoljeni Mostar i sa herojima Mostara organizirao odbranu i spas.

Šipak su dobili kad sam na pregovorima u Briselu porazio ekstreme koji su htjeli podjelu grada.

Opet im šipak, kada sam doveo EU administraciju i Košnika i kad smo im polomili snove.

Progutali su šipak kad smo uz pomoć Tuđmana i Šuška u Dejtonu napravili Gradsko vijeće sa po 10 Hrvata, Bošnjaka i Srba i udarili temelje multietničkom gradu.

Dobili su i tri ljutunca, 1996., 1998. i 2000. godine kada sam sa svojom listom na izborima pobijedio tri puta uzastopno, sve hrvatske stranke na čelu sa HDZ-om.

Šipak su dobili kad sam ih natjerao da prihvate rotaciju gradonačelnika i dogradonačelnika.

Veliki, opet glavaš, dobili su uz Hašku presudu i UZP.

Centar za mir dijeli i šipke sladunce, obično na Starom mostu.

Elem, dadoh HDZ-u do sada pun sepet šipaka.

Sad se bavim i cijeđenjem šipaka, da se nađe i preko zime, dobar je za gripe i upale, pogotovo nacionalističke.

Da je MLADEŽ na vakat pila sok od šipka, danas bi bila zdrava.

A evo i link intervjua koji je naljutio mladež HDZ-a – http://ba.n1info.com/Vijesti/a314094/Orucevic-za-N1-Mostar-ce-biti-pravi-bosanski-grad.html


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh