BiH

Vlada FBiH imenovala Kormana za zamjenika direktora FUP-a

Vlada Federacije BiH imenovala je danas na sjednici u Sarajevu Ensada Kormana za zamjenika direktora Federalne uprave policije.

avaz

Na taj način donekle je oblokiran rad ove policijske institucije, koja nema ni direktora ni zamjenika nakon ostavke čelnika FUP-a Dragana Lukača.

Korman je dugogodišnji uposlenik FUP-a i ranije je obnašao poziciju zamjenika, ali mu je prošle godine istekao mandat. On je jednoglasno imenovan na ovu poziciju, a danas je njegovo imenovanje usmeno predložio ministar FMUP-a Aljoša Čampara.

Podsjećamo, Nezavisni odbor je predložio kao najbolje ocijenjenog kandidata za ovu poziciju Himzu Selimovića, nekadašnjeg policijskog komesara KS i bivšeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

On je imao najbolje ocjene, dok je Korman bio na drugoj poziciji.

Pojedini ministri tražili su danas od Čampare pismeno obrazloženje, ali ih je on neformalno obavijestio da je protiv Selimovića podignuta optužnica, nakon čega je podržano imenovanje Kormana.

Federalnom upravom policije rukovodio je od 28. decembra prošle godine Nurudin Hafizović, glavni inspektor i šef kriminalističkog odjela, ali po ovlaštenju Lukača.

Ali pojedini načelnici Sektora danima ne priznaju novo rukovodstvo Federalne uprave policije, odnosno Nurudina Hafizovića, jer smatraju kako je on nezakonito na toj poziciji i u FUP-u danima vlada pravna anarhija.

Podsjećamo, Nezavisni odbor Parlamenta FBiH uputio je hitan dopis Vladi u kojem traži da se imenuje zamjenik direktora, a na osnovu konkursa koji je davno okončan,prenosi Avaz

Oni su u dopisu naveli da zvanično još nisu upoznat s tim ko rukovodi FUP-om.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh