BiH

Kapidžić: Bez konsenzusa o budućnosti, BiH će stajati u mjestu

Damir Kapidžić, docent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, za ‘Zašto?’ objašnjava kako riješiti problem formiranja vlasti u BiH četiri mjeseca nakon izbora, nakon što je Bh. blok koji okuplja građanske stranke odustao od pregovora o formiranju koalicije sa nacionalnim stranka i ulasku u vlast u Federaciji BiH i na nivou države.

Ideološke razlike

Nije prvi put da smo u tome svemu. Tu smo bili isto tako kada nismo imali vladu preko godinu dana na državnom nivou, znači to nije nešto na šta ova država nije navikla.

Pitanje je samo sada kako uspostaviti jedan funkcionalan sklop stranaka koji može, ne samo podijeliti fotelje među sobom, već i da izađe sa nekim zajedničkim programom.

A ono o čemu se sada razgovaralo je upravo ta čista podjela fotelja, i kada se tako krene u neke razgovore mislim da je tu onda važnije ko s kim sjedi, ako vam se ne sviđa zapravo da dijelite te fotelje sa ljudima sa kojima i ideološki i na bilo koji drugi način nije moguće naći rješenje.

Povjerenje

Ovo isto tako ukazuje našim građanima da smo mi daleko od bio kakvog evropskog puta, a isto tako Evropskoj uniji ukazuje da ne može tek tako ostaviti stvar da se same po sebi rješavaju u Bosni i Hercegovini, jer naši političari u trenutnom sustavu koji imamo, to jeste ova konsocijacijska demokracija koju imamo, treba da surađuju da bi je uznapredovali, a kada ne surađuju država nikako ne može da se pomakne sa mjesta.

Tu zapravo i treba malo više poticaja izvana, od Evropske unije, a isto tako malo više prijetnji prema našim političarima da oni gube utrku sa drugima u regionu, a isto tako gube svoje povjerenje prema glasačima u državi.

Tu postoji uvijek ograničenje sa partnerima jer to je stvaranje jedne parlamentarne većine koja mora prvo da izabere vlast a isto tako da uspostavi program kako ta vlast treba da radi.

Konsenzus

Mislim da stranke unutar bh. Bloka, prvenstveno ističem Našu stranku i SDP, imaju previše velik rascjep u mišljenjima kako ova država treba funkcionira da bi mogli koalirati sa SDA, sa SNSD-om i HDZ-om. DF i Željko Komšić vrlo se lako mogu uklopiti u tu politiku.

Ne postoji uopšte konsenzus šta ovoj državi treba, da tako najjednostavnije kažem.

Kada ne postoji konsenzus kakve su reforme BiH potrebne i na šta BiH treba da liči, vi ne možete govoriti o bilo kakvoj funkcionalnoj koaliciji jer je to čisto dnevno političko vođenje vlasti bez bilo kakve vizije da se išta bitno mijenja.

Dokle god mi ne budemo imali jedan širi društveni razgovor koji uključje ne samo stranke, već i šire slojeve društva o tome kao BiH treba da izgleda kao država mi nećemo baš maknuti sa ovog mjesta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh