BiH

Ministar o povećanju paušala: “Zastupnici će imati veću nezavisnost od stranaka”

Skupština Srednjobosanskog kantona (SBK) usvojila je izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK-a koje omogućavaju povećanje zastupničkih paušala, potvrdio je kantonalni ministar financija Zoran Marković.

sjednica SBK - Bugojno - Info

Marković je pojasnio da ove zakonske izmjene omogućavaju da zastupnički paušal umjesto dosadašnjih 540 maraka iznose 1.080 maraka.

“Do sada je taj paušal iznosio dvije osnovice plaće, što u SBK-u iznosi 270 maraka. Zastupnici su sada izglasali izmjenu Zakona koja omogućava da taj paušal bude uvećan na četiri osnovice. Međutim, većina njih se zalaže za to da paušal bude uvećan na tri osnovice, odnosno 810 maraka, a toliko je previđeno i u proračunu – kazao je Marković.

Istaknuo je da će skupštinsko povjerenstvo odrediti točan iznos paušala, a na upit je li opravdan ovakav potez zastupnika, Marković je kazao da bi to trebalo omogućiti zastupnicima veću neovisnost u njihovom radu.

“Moj stav je da oni na to imaju pravo i da bi bilo realno da imaju paušale koji će iznositi tri osnovice. Još prije dvije godine su htjeli povećati paušal i smatram da time zastupnici dobivaju veću neovisnost od političkih stranaka”, kazao je ministar finansija.

Izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti SBK-a usvojene su danas bez prisustva novinara, na nenajavljenoj sjednici koja je održana nakon što je Skupština izabrala izaslanike u Domu naroda Federacije BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh