BiH

Počeo sastanak BH bloka: Hoće li se upustiti u pregovore o formiranju vlasti?

Dio političkih analitičara smatra da stranke ljevice ne bi trebale koalirati sa nacionalnim strankama

niksic-kojovic-komsic-Patria

Lideri političkih stranaka okupljenih u Bosanskohercegovačkom bloku započeli su sastanak na kojem bi trebali donijeti odluku o tome da li će se upustiti u pregovore o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH sa SDA, HDZ-om i SNSD-om.

Takvoj saradnji prvo se usprotivila Naša stranka, iz koje smatraju da stranke ljevice ne bi trebale koalirati sa nacionalnim strankama. BH blok u Federalnom parlamentu ima 32 zastupnika, a u Državnom parlamentu 10, što je dovoljno da nacionalne stranke bez tog bloka ne mogu formirati većinu, ili je ta većina upitna, piše “Patria“.

Ukoliko ove stranke pristanu na ponudu SDA, probosanski blok stranaka koji čine SDA, SDP, DF i Naša stranka imati će u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 19 od 42 ruke, odnosno 59 od 98 ruku u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Dio političkih analitičara smatra da stranke ljevice ne bi trebale koalirati sa nacionalnim strankama, ali se Bosna i Hercegovina trenutno nalazio u takvoj poziciji da građanske stranke ipak ne mogu priuštiti komoditet opozicije u naredne četiri godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh