BiH

DOBOJLIJE NA OPREZU! Dežurali cijele noći, sjećaju se da je 2014. godine sve bilo POPLAVLJENO ZA SEDAM MINUTA

Bosna je u koritu i ispod kote vanredne odbrane od poplave, ali Dobojlije su na oprezu. Posebno stanovnici Usore, koji su prvi na udaru.

Doboj 2014. godine - Srna.rs

Pamte da im je u maju 2014. voda u domove ušla za sedam minuta. Zato su prethodnu noć dežurali.

– Kako nećemo, nismo spavali čitavu noć, nije svejedno. Zato dežuramo al šta ćemo, ne možemo mi prsima. Dežuramo, bili smo i sinoć ovdje i jutros ovdje. Sad je dobro, nema šta već opada i uzvodno smo zvali Maglaj da budemo sigurniji – kažu zabrinuti građani Doboja, piše “ATV“.

Oni bliže reci su bili spremni i da dižu stvari. Nije se spavalo ni u centru grada.

– Dobro ono je zaštićemo od prošle poplave gore podignuta je ona brana, e sad kako bi bilo to dalje, ne znam, ali nije baš prijatno – kažu stanovnici Doboja.

Bosna je tokom noći dostigla visinu četiri metra, pola metra ispod kote na kojoj se proglašava vanredna odbrana. Poplavila je okolna polja i puteve.

Bosna se sinoć u mjestu Ševarlije izlila na regionalni put prema Maglaju koji je bio u prekidu. Nakon što se rijeka vratila u korito, saobraćajnica je prohodna.

Voda se zadržala ispod podvožnjaka, pa se otežano saobraćalo, ali je bilo prohodno. Zato se reginalnim putem od Doboja do Modriče nije moglo. Bosna se izlila na četiri lokacije u Vranajluku.

– Tako da je policijska stanica Modriča izvršila prekid saobraćaja i to je više radi bezbjednosti građana, naravno imamo i alternativni prolaz tim putem – kaže Željko Terzić iz Civilne zaštite Modriče.

Tokom dana nivo Bosne u Doboju pao je ispod tri i po metra. Ipak pred službama Civilne zaštite je još jedna besana noć.

– Za sad nemamo nijednu prijavu da je ijedno domaćinstvo ugroženo, kontaktirali smo i povjerenike. Mi ćemo da dežuramo naravno sve dok kota ne spadne ispod 300 – kaže Miroslav Milošević, načelnik odjeljenja Civilne zaštite Doboj.

Nakon što je Usora juče zaprijetila Vrelima i Žarkovi, sve je prošlo bez materijalne štete, a stanje se na području Teslića danas normalizovalo. Problema sa poplavama nema u Derventi.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh