BiH

Јezero: Poplavljeno više od 20 domaćinstava

U opštini Јezero poplavljeno je više od 20 domaćinstava, poljoprivredno zemljište i oranice.

Poplave - RTRS

Načelnica Opštine Snežana Ružičić rekla je da je situacija u Јezeru mnogo bolja u odnosu na jučer.

Na sastanku s predstavnicima nadležnih institucija dogovoreno je da se postavi mjerna stanica koja će upozoravati na nivo vodostaja rijeka, kako bi se brže reagovalo, piše “RTRS“.

Stanovnici Јezera godinama se bore s poplavama i traže hitnu sanaciju korita Јošavke. Mnoge porodice su se iselile iz svojih kuća dok se voda ne povuče.

Voda je ušla u kuću, najmanje 50 centimetara. Otišla sam sa svojih petero djece kod majke – rekla je mještanka Zorana Vujić.

Kod ušća Plive imamo situaciju. Јezero je regulisano. Ako dođu visoke vode, one pređu preko brane, idu na vodopad i niša se ne dešava. Međutim, imamo negativan efekat ako oni ne otvore onu ustavnu branu dole na velikom jezeru, onda je ovdje katastrofa – naveo je Muvid Keljaljić.

U opštini nije proglašena vanredna situacija, a na sastanku je zaključeno hitno rješavanje korita rijeke Јošavke.

Neophodno je saniranje korita Јošavke, za šta imamo plansku dokumentaciju. Sljedeći korak je baziranje na planiranju sredstava i projektne dokumentacije, te obezbjeđivanje sredstava ze rješavanje i sanaciju korita Plive – navela je Ružičić.

Ekipe civilne zaštite bit će u pripravnosti, iako se voda na ovom području povlači.

Tu štete nisu velike, ali je tu prisutno, tako da kažem, ometanje normalnog načina života. Mi smo analizirali situaciju i predložene su mjere – izjavio je Strahinja Rogić iz Republičke uprave Civilne zaštite RS.

Trenutno, nivoi Plive i Јošavke su u opadanju, a regionalni i magistralni putevi su prohodni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh