BiH

Mostarci nisu zaboravili Predraga Matvejevića: Bio je sunčeva zraka i putkoaz ka Evropi

U organizaciji MC Pavarotti, Centra za mir, Univerziteta Džemal Bijedić, Centra za kritičko mišljenje i portala Tacno.net, Udruženja žena Univerzum i udruženja koje okupljaju bh. građane u Rimu, u Mostaru je organizovana Večer sjećanja na Predraga Matvejevića.

Predrag Matvejević - Nap

Prisutnima su o liku i djelu velikog čovjeka između ostalih govorili Elvedin Nezirević, Alija Behram, ambasador Italije u BiH Riccardo Minasi, profesor Mile Lasić… U muzičkom dijelu nastupio je mladi profesor klavira Mirza Gološ. U ime domaćina, direktor MC Pavarotti Elvedin Nezirević kazao je da mu biti dio organizacije Večeri sjećanja na velikog čovjeka – predstavljalo posebnu čast, žaleći što nije imao priliku duže poznavati Matvejevića. Govoreći o njemu tokom svog obraćanja, kazao je da je o njemu znao onoliko koliko i svaki čitalac koji se interesovao za Matvejevićeva djela.

– U današnjem Mostaru to nije pitanje dobre volje. Način na koji nas je zadužio svojim sposateljskim i intelektualnim angažmanom, posebno u najtežim danima za Grad, za sve nas predstavlja obavezu da ubuduće štitimo i slijedimo njegovo naslijeđe, izjavio je Nezirević.

Alija Behram kazao je da je imao čast biti Matvejevićev prijatelj. Prisjetio se oko 25 nastupa akademika u njegovoj emisiji Fokus, ističići da je uvijek sa posebnim uvažavanjem gledao na Matvejevića.

– On je moralna ikona. On je i ikona ljudskih vrijednosti i sunčeva zraka po kojoj se ravnamo kada govorimo o poštenju, pravoljublju, čovjekoljublju i moralu. On je i putokaz ka Evropi, rekao je Behram.

Večeras je prikazan Behramov dokumentarac koji govori o Matvejevićevom odnosu prema Mostaru i Mostarcima.

– Uvijek je govorio da se gradovi moraju integrirati, a nikako razdvajati, tvrdeći da je razdvajanjima Mostaru nanesena ogromna šteta, koju ovaj grad ničim nije zaslužio, dodao je Behram.

Večeras je u MC Pavarotti otvrena i izložba dokumentarne građe posvećene Matvejeviću.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh