BiH

“Prozori porazbijani, vrata nema, mišji izmet u prostorijama”: Učenici iz Širokog Brijega digli glas protiv stanja u školi

Prozori porazbijani, vrata ne postoje, miševi i mišji izmet u prostorijama, radna temperatura četiri stepena, presvlačenje u zahodima umjesto u svlačionicama – sve je to slika trenutnog stanja u sportskoj dvorani Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu.

Škola - Jabuka.tv

Stanje u Gimnaziji, čija se nekadašnja slava još često spominje, a i iz koje i u novije vrijeme izlaze brojni nadareni učenici koji ostvaruju uspjehe na različitim takmičenjima, natjeralo je učenike da upute otvoreno pismo nadležnim institucijama, piše “Radio Sarajevo“.

Pismo potpisuje 225 učenika i profesora i mi ga prenosimo u cjelosti:

Mi kao učenici koji pohađajamo širokobriješku Gimnaziju želimo istaknuti probleme koji se tiču školske dvorane. Zbog kritičnog stanja u njoj, profesori fitizičkog i zdravstvene kulture odlučili su prekinuti s nastavom dok se ne stvore osnovni uslovi za rad.

Dvorana ima 37 reflektora, od kojih je 5 funkcionalno, svlačionice nemaju vrata i većina nas je primorana presvlačiti se u sanitarnim čvorovima koji su nefunkcionalni i izvor su zaraza, bakterija i bolesti.

U dvorani nema grijanja i trebali bi održavati nastavu na 4 Celzijeva stepena, dok je optimalna temperatura za rad 16/17.

Prozori dvorane su razbijeni, a vrata uopše nema, kako na već spomenutoj svlačionici tako niti na ulazu u hodnik dvorane. Takođe, miševi i njihov izmet postali su dio naše dvorane.

Navedene stvari su samo prioriteti koje bi trebalo riješiti. Naš direktor je rekao kako će problemi biti riješeni do drugog polugodišta, ali u dvoranu niko još nije ni kročio. Direktorica strukovne škole takođe ništa još ne preduzima iako dvorana pripada i njima.

Budući da mi učenici nemamo nikakvog uticaja. Slušamo kako će se sve riješiti, ali niko ništa ne radi, a već je februar. Nadamo se da će problemi uskoro biti riješeni jer mi ovako više ne možemo. Vaši gimnazijalci – piše u otvorenom pismu učenika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh