BiH

BiH se uključuje u istraživanje nebeskih tijela: Želimo razvijati svemirske tehnologije

Sve zemlje imaju pravo da postanu potpisnice i jednaka prava da učestvuju u istraživanju i eksperimentiranju u svemiru, ali se zabranjuje otvaranje vojnih baza

Svemir - Svet.rs

Bosna i Hercegovina uključit će se u korištenje i istraživanje svemira, Mjeseca i drugih nebeskih tijela. Naime, Vijeće ministara danas je utvrdilo prijedlog osnova za pristupanje BiH Ugovoru o načelima kojim se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, piše “Avaz.ba“.

Kako je saopćeno, prihvatanjem ovog ugovora Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost na saradnju s drugim zemljama potpisnicama. Nacrt ove odluke Vijeću ministara na usvajanje dostavilo je Ministarstvo prometa i komunikacija, a kako se navodi u dokumentu, prijedlog za potpisivanje stigao je krajem 2017. godine, preko Ambasade Austrije.

Prihvatanje ovakve odluke i članstvo neće zahtijevati bilo kakve finansije od BiH jer se finansira od Ujedinjenih naroda, a mladi naučnici iz BiH, uz pomoć stipendija, moći će učestvovati na simpozijima koje organizira UN u ovoj oblasti.

Kako se dalje navodi u prijedlogu, sve zemlje imaju pravo da postanu potpisnice i jednaka prava da učestvuju u istraživanju i eksperimentiranju u svemiru, ali se zabranjuje otvaranje vojnih baza.

-Ratifikacijom ugovora dali bi signal privatnom sektoru i obrazovnim institucijama da BiH dugoročno želi učestvovati u razvoju svemirskih tehnologija – navodi se u prijedlogu.

Na kraju se ističe da se instrumenti ratifikacije deponiraju kod vlada Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te SAD, koji su ovim ugovorom određeni za vlade depozitare.

Ove vlade će odmah nakon što BiH potpiše sporazum obavijestiti druge zemlje potpisnice.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh