BiH

U BiH svake godine od posljedica pušenja umre 10.000 osoba

U Bosni i Hercegovini svake godine od posljedica pušenja umre oko 10.000 osoba, a procenat smrtnosti povezanih sa duhanom u Bosni i Hercegovini spada među najveće na svijetu. Kako bi se skrenula pažnja na alarmantno stanje, 31. januara, na Dan bez cigareta bit će upriličena manifestacija “Život u dimu – spasi me!“ koja će biti održana u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Pušenje - Jutarnji.hr

Kreativna interaktivna video prezentacija “Život u dimu – spasi me!” bit će organizovana u sklopu inicijative “Klima bez dima” i nastavak je napora usmjerenih ka podizanju svijesti građana BiH o štetnosti pušenja i posljedicama pasivnog pušenja kojem su svi, pa i djeca, trudnice, starije osobe, konstantno izloženi u svim javnim prostorima u BiH.

Inicijativa “Klima bez dima” ovim događajem pokreće i kampanju za prikupljanje 10.000 glasova kao naše obećanje za stvaranje okruženja bez duhanskog dima i ljepše svakodnevnice za sve građane u BiH. Tih 10.000 glasova biće i poruka donosiocima odluka u zakonodavnim tijelima oba entiteta da što hitnije rade na donošenju i implementaciji zakonskih rješenja koja će bolje regulisati ovu oblast, shodno evropskim praksama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Inicijativa “Klima bez dima” je pokrenuta u sklopu projekta Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u BiH kojeg podržava Vlada Švicarske, a implementira Svjetska banka u partnerstvu sa resornim ministarstvima zdravstva, obrazovnim medicinskim ustanovama, sportskim klubovima i drugim lokalnim partnerima.

Upotreba duhana predstavlja ozbiljan zdravstveni, ekonomski, socijalni i finansijski problem za zemlju.

Djelotvorne mjere zaštite od izlaganja duhanskom dimu, kako ih predviđa Okvirna konvencija o kontroli duhana (FCTC) SZO, zahtjevaju potpunu eliminaciju duhanskog dima iz javnih zatvorenih prostora, da bi se stvorilo okruženje koje je 100 posto bez duhanskog dima. Jasno se pokazalo da su svi drugi pristupi koji ne osiguravaju okruženje 100 posto bez duhanskog dima, ne pružaju zaštitu od izloženosti duhanskom dimu. Primjena zakonodavstva za kontrolu duhana, kojim se u potpunosti zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima, jedini je način da se ljudi zaštite od izloženosti duhanskom dimu.

Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih prerađevina i drugih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), kao i na nacrt Zakona o zaštiti stanovništva od duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Republici Srpskoj (RS), usklađeni su sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana kao i EU direktivama o duhanu.

U FBiH je nacrt ovog zakona pozitivno ocijenjen i usvojen od Zastupničkog doma i Doma naroda u prvom čitanju, te se trenutno čeka njegovo konačno usvajanje od Parlamenta FBiH. U RS se još uvijek čeka usvajanje nacrta ovog zakona od Narodne skupštine RS. Usvajanje i primjena entitetskih Zakona o kontroli duhana će biti od velikog značaja za zdravlje građana BiH i njenu ekonomiju.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh