BiH

Bešlić: Iza hajke na nas stoje strančice koje se pojavljuju u Mostaru

Cilj Udruženja Futura očito je zabavljanje javnosti i pokušaj kaljanja ugleda institucije Grada Mostara, rekao je na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Ljubo Bešlić - Faktor.ba

Navode o kršenju Zakona, uredbi i Odluka gradskog vijeća iz djelokruga obavljanja poslova komunalnih djelatnosti u Gradskoj upravi, nazvao je proizvoljnim i krajnje neozbiljnim. Budući da se iz Budžeta Grada izdvajaju sredstva za sve što obuhvata budžet, pa tako i za komunalnu djelatnost, utrošak ovih sredstava kroz objavljene Izvještaje o izvršenju u Službenim glasilima Mostara po godinama, iskazan je jasno i provjerljivo, poručio je.

– Za navedenih devet godine iznos za komunalnu djelatnost iznosio je cirka 58 milijuna KM, što je velika razlika u odnosu na tvrdnju o utrošku 105 milijuna maraka. Napomenuo bih da je u tih 58 miliona sadržano i nešto više od 15 milijuna za utrošak električne energije za javnu rasvjetu. Krajnje je neozbiljno izlaziti u javnost sa takozvanim dokazima koji su temeljeni na anonimnim prijavama i telefonskim pozivima građana i uposlenika Gradske uprave. Za provjeru pritužbi postoje službeni organi i institucije ove države, a oni koji su na ovakav način postupili i izašli u javnost to sigurno nisu, rekao je Bešlić. Adresa za prijavu neregularnosti i saznanja je prvenstveno Gradska uprava i nadležne institucije. Svaki obavljeni nadzor se potpisuje od strane ovlaštene osobe. Uposlenici Grada koji vrše nadzor, stoje iza svakog potpisa i obavljenog nadzora za oblast koju oni nadziru. Time su svi navedeni iskazi izneseni na konferenciji 17. januara po uvjerenju gradonačelnika, a na osnovu dokumentacije koju su saradnici u priložili –”neutemeljeni”

– Iz ovoga se jasno vidi da je njihov cilj ustvari politički pritisak i diskreditacija mojih suradnika i mene. Što se tiče Kolegija, on nikada i ni u kakvom obliku nije mijenjao Gradsko vijeće. Takve tvrdnje mogu iznositi samo drski, zlonamjerni, neuki i neupućeni ljudi. Kolegij gradonačelnika je savjetodavno tijelo. Ova kampanja očito je koordinirana iz novonastalih strančica i njihovih mentora, koje djeluju u Mostaru. To je vidljivo i kroz nedavni intervju jednog takozvanog akademskog građanina Mostara, kazao je Bešlić na kraju.

Načelnik Odjela za privredu, komunalne i inspekcijske poslove Omer Pajić u potpunosti je odbacio “zlonamjerne i proizvoljne navode o kršenju Zakona i uredbi iz djelokruga obavljanja poslova komunalnih djelatnosti koje su iznesene u medijima”.

– Tu se spominje 105.000.000,00 KM koji su utrošeni u periodu od 2010. do danas. Ovdje su podaci da je Služba za komunalne poslove i okolinu za period koji se spominje potrošila 55,8 miliona KM. Svi podaci su dostupni na stranici Grada i objavljeni u službenim glasnicima. Podaci su javni i tiču se izvršenja budžeta za pojedine godine, rekao je, na dodao:

“Moje ime se spominje u kontekstu potpisivanja računa za izvršene usluge, što i jeste moja dužnost, a što ustvari uradim tek nakon što se svi računi ovjere od strane obrađivača – kontrolora i šefa Službe za komunalne poslove. Nakon toga se upotpunjavaju računi sa pratećom dokumentacijom, uz moj potpis i interni nalog za plaćanje. To zatim ide ka Službi za finansije koja vrši formalnu i budžetsku kontrolu dokumenata. Tek nakon kontrole Odjel za finansije i nekretnine može odobriti isplatu naloga za plaćanje. Time je jasno da čitav jedan tim vrši kontrolu izvedenih radova, usluga, procedura, nabavki i ispravnosti računa. Za tvrdnje da sam ja potpisao dokumente na izvornim obrascima dobavljača za JP Komunalno mogu kazati tek da su neistinite. Možete vidjeti da takve dokumente ovjeravaju kontrolori i šef službe, a ne ja kao načelnik. Moj posao je da, kada jedan ovakav financijski dokument bude obrađen od strane službe, izvršim nadovjeru računa i potpišem interni nalog prema službi za finansije koja dalje vrši spomenute kontrole. Odgovorit ću i na optužbe da ne postoje zbrinuti, eutanazirani, bolesni i uginuli psi. Dostavljam vam račune izdane od strane JP Deponija koja za potrebe JP Komunalno vrši zbrinjavanje istih. Ovdje su fiskalni računi iz kojih je vidljivo da ih je samo u protekloj godini bilo 250. Što se tiče opaski na račun visine plate čistačice u javnom WC-u, želim vas informisati da je ista uposlenica ne Grada Mostara, već JP Parkovi, a prema njezinoj vlastitoj izjavi, njezina plata iznosi 715 KM.” Stjepan Šaravanja, šef Službe za komunalne poslove i okoliš rekao je da se sredstva koja se troše za realizaciju zajedničke komunalne potrošnje definisana u Budžetu Grada za svaku kalendarsku godinu, a na temelju kojeg se izrađuje program ZKP-a. U njegovoj izradi učestvuju Služba i nadležna komunalna poduzeća s kojima Grad sklapa ugovore o obavljanju pojedinih djelatnosti. Ukoliko se zbog kašnjenja budžeta ili drugih razloga ne donese program ZKP-a, onda vrijedi program i Ugovor iz prošle godine. Ovakvo postupanje propisano je odgovarajućim odlukama Gradskog vijeća. U programu ZKP-a definisane su i jedinične cijene usluga, normativi pojedinih radova kao i obimi komunalnih djelatnosti. Sve njih donijelo je Gradsko vijeće.

Načelnik Odjela za financije i nekretnine Izet Šahović komentarisao je tvdnje Future da se navodno uništava finansijska dokumentacija, te da je dosad potrošeno 105 miliona KM.

– Prva optužba da se uništava dokumentacija je apsurdna, jer je po zahtjevu Future sva kopirana, a zatim im i ustupljenja. Osim toga zakonska je obveza da se registraturna građa čuva u određenim rokovima, što je utvrđeno i Zakonom o arhivskoj građi i Uredbom o organizaciji i načinu vršenja arhivskih poslova u organima uprave i Službama za upravu FBiH, Statutom Grada Mostara, kao i odlukom gradonačelnika o utvrđivanju liste kategorija građe sa rokovima čuvanja. Tako se ulazne fakture i financijske kartice čuvaju 11 godina, što samo po sebi dokazuje apsurdnost optužbi kao i nepoznavanje zakona i propisa. Iz tabela koje možete pogledati vidljiv je i konkretan i jasan utrošak sredstava Službe za komunalne poslove i okoliš za razdoblje od 2010. do 2018. Ne radi se o iznosu od 105 miliona KM, nego o skoro dvostruko manjem iznosu, koji je ukupno utrošen u djelokrugu rada službe, a što iznosi 55,8 miliona KM, kazao je Šahović.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh