BiH

Komšić: “Dodik je u Čoviću dobio kompanjona, pri tome Čović nastoji želi reafirmisati Herceg-Bosnu”

Ivo Komšić, nekadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca za “N1” su govorili o Memorandumu o sporazumijevanju s Hrvatskom kojeg je predložilo nekoliko nevladinih organizacija kao reakcija na saborsku Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Milorad Dodik i Dragan Čović - Source.ba

Između ostalog, Komšić je poručio da je “Milorad Dodik za kompanjona dobio Dragana Čovića vraćajući Bosnu i Hercegovinu u preddejtonsko vrijeme”.

Zlatar je ukazao da će biti predloženo svim zakonodavnim tijelima na različitim nivoima vlasti da usvoje Memorandum. Kako je kazao, razlika između Memoranduma i saborske Deklaracije je u tome što se ne miješa u unutrašnje stvari jedne zemlje, već poziva na razumijevanje i poštovanje, prenosi “N1“.

Komšić je istakao da se kroz medije u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, koji su pod kontrolom obje Hrvatske demokratske zajednice, ističe teza da Hrvatska ima pravo nad Bosnom i Hercegovinom. On je to negirao rekavši da Hrvatska i Srbija imaju samo obaveze, a ne prava u Bosni i Hercegovini dodavši:

“Imaju samo obaveze da poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, međunarodni kontinuitet Bosne i Hercegovini i demokratska prava”.

Ove dvije susjedne države je Komšić okarakterisao kao “dva tutora nad Bosnom i Hercegovinom”.

Zlatar je potom naglasio da Hrvatska i Srbija imaju pravo u Bosni i Hecegovini u dijelu Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se tiče vojske i naoružavanja dodavši:

“Na djelu su manipulacije i zloupotrebe. Postoje velikodržavni projekti Srbije i Hrvatske koji nisu prestali od 1939. godine”.

Prema riječima bivšeg člana Predsjedništva, Milorad Dodik je Republiku Srpsku vratio na poziciju Karadžićeve zločinačke tvorevine naglasivši:

“U Dejtonu nije priznata Karadžićeva Republika Srpska. Nije svijet bio lud da to prizna. U Dejtonu je kreirana demokratska Republika Srpska. To je nova tvorevina u kojoj su demokratska prava garantirana Dejtonom. Dodik je u Čoviću dobio kompanjona, pri tome Čović nastoji želi reafirmirati Herceg-Bosnu. Vraćaju nas u preddejtonsko vrijeme”.

Komšić je u razgovoru za “N1” poručio i to da se Hrvatska demokratska zajednica i njen predsjednik Andrej Plenković ne distanciraju od polititke bosanskohercegovačke Hrvatske demorkatske zajednice i njenog čelnika, Dragana Čovića.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh