BiH

Detalji sa suđenja Draganu Vikiću: O zločinu u Velikom parku svjedočio Kemal Ademović i ispričao…

Vikić je optužen kao komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike BiH da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih

depo

Na suđenju za zločin u Velikom parku u Sarajevu (17. januara), svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da specijalna jedinica policije nikada nije vršila uviđaje i da Dragan Vikić kao komandant nije mogao naložiti obavljanje takvih radnji.

Kemal Ademović, nekadašnji Vikićev zamjenik, kazao je da su postojale službe kriminaliteta koje su bile zadužene za uviđaje, piše,Detektor

Ademović, kojeg su na ročištu unakrsno ispitivale Odbrane, naveo je da na osnovu ljudskog i profesionalnog iskustva smatra da Vikić nikad ne bi mogao narediti nikakav zločin.

Vikić je optužen kao komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike BiH da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih.

Po istoj osnovi je optužen i Jusuf Pušina kao pomoćnik ministra za uniformisanu policiju, dok je Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, kao pripadnicima Jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, na teret stavljeno učešće u ubistvu osam zarobljenih rezervista Jugoslovenske narodne armije (JNA) u aprilu 1992. u Velikom parku ispod Doma policije.

Ademović je rekao da mu je žao što nije bio svjedok ovih događaja, te ponovio da je tek sutradan čuo šta se dogodilo. Dodao je da mu je Vikić rekao da je o svemu obavijestio nadređenog, ali da ne zna da li je to bio ministar unutrašnjih poslova ili njegov pomoćnik.

On je kazao da ni Juka Prazina ni Nedžad Herenda nisu bili pod komandom Vikića. Neki od svjedoka su ranije izjavljivali da su čuli da su pripadnici jedinice Juke Prazine, kao i Nedžad Herenda, učestvovali u ubistvima i odvoženju tijela.

Nikicu Gržića, koji brani Pušinu, interesovalo je da li svjedok upoznat sa Pravilnikom o unutrašnjim poslovima i zbog čega je u ranijem iskazu naveo da je Pušina bio nadređen Vikiću. Ademović je kazao da je to izjavio na osnovu činjenica, ali da u to vrijeme nije čitao Pravilnik, koji je imao 500 stranica i do kojeg nije mogao ni doći.

On se nije mogao izjasniti da li je specijalna jedinica premještena u Dom policije po naredbi tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Alije Delimustafića. Naveo je da je tada dobijao naređenja od Vikića kao komandanta, a da je, kada je 1994. godine on postao komandant Specijalne policije, naređenja dobijao od ministra.

Suđenje se nastavlja 24. januara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh