BiH

Zadivljuju majstorije Ismeta Šahinovića, novotravničkog penzionera: Kako je metalostrugar postao čuveni drvorezbar?

Ni u snu nisam mogao zamisliti da ću se baviti i izradom predmeta od drveta, jer sam cijeli radni vijek proveo za metalostrugarskim strojem – kaže ovaj danas najpoznatiji majstor za izradu drvenog posuđa

Ismet Sahinovic-Aura.ba

Ismetu Šahinoviću, novotravničkom umirovljeniku iz sela Pričani, dobro je znano da su se nanašim prostorima kroz daleku i bližu prošlost koristilo i glineno i drveno posuđe. Prisjeća se da je kao dječak za stadom koristio čanak za sir i kajmak, piše “Aura.ba“.

Kaže:

– Vjerovao sam da će jednog dana u domaćinstvima drvene i glinene posude zamjeniti metal, recimo rosvaj, ali nisam vjerovao da će ponovo postati toliko populano i traženo. Moje ruke su samo za etno – sela napravile na desetine posuda, a mnogo toga je završilo u domaćinstvima uglavnom kao ukras.

Zdravija i ukusnija hrana

Ovaj danas najpoznatiji majstor za izradu posuđa od drveta, sa čudnim životnim preokretom, bio je cijeli radni vijek poznati metalostrugar, a danas je eto – drvorezbar! Po mnogima Ismet nema premca u izradi drvenog posuđa, a vrstan je majstor i u izradi vrtne galanterije, stolova i stolica. Kažu:

Sve što Ismine oči vide to njegove ruke urade.

Posuđe za puru

Ismetovi unikati od drveta, posuđe i vrtni stolovi, danas krase neke od najpoznatijih etno-objekata u Lašvanskoj dolini, kao i u etno- selima manjeg bh. entiteta, ali i u mnogobrojnim domaćinstvima kao suveniri. Ovaj majstor lijepih i korisnih rukotvorina sa zadovoljstvom ističe da se njegovi unikatni radovi mogu naći diljem naše domovine, a neki su dospjeli čak do Australije. Veli:

– Sve što sam uradio može se vidjeti, ma gdje god da se ode tamo gdje se cijene ovakve rukotvorine. Recimo, cijeli set drvenog posuđa za puru može se vidjeti u poznatoj “Vlašićkoj kolibi”, a iz mog posuđa mnogi su kusali ukusnu i zdravu hranu na Prokoškom jezeru i drugim mestima prepoznatljivim na turistikim razglednicama Bosne i Hercegovine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh