BiH

IZ ZZJZ HNK-a pozivaju žene da urade PAPA test

Od 21. do 28. janura 2019. širom Evrope obilježava se Evropska sedmica prevencije karcinoma grlića materice. Cilj kampanje je podizanje svijesti o zdravstvenoj kulturi kod žena i nivoa znanja o raku grlića materice. Prema izvještaju IARC za 2018, karcinom grlića materice nalazi se na četvrtom mjestu po oboljevanju u svijetu sa incidencom od 13,1.

ZZJZ HNK - Haber.ba

Posmatrajući stopu oboljevanja u zemljama Evrope, BiH se nalazi na prvom mjestu sa incidencijom od 23,1. Zatim slijedi Srbija sa stopom incidencije od 20,3 te Hrvatska sa stopom incidencije od 7,9. Na podrućju HNK-a rak grlića materice također se nalazi na četvrtom mjestu sa stopom incidencije od 19,3.

Posmatrajući navedenu stopu u odnosu na stpou oboljevanja u BIH možemo reći da je niža nego stopa registrirana na području BIH. Ipak, navedena stopa je visoka i zabrinjavajuća uzimajući u obzir da se 80 posto karcinoma grlića materice može prevenirati. Najučinkovitiji način prevencije raka je edukacija mladih o odgovornom spolnom ponašanju, vakcinacija protiv HPV-a i redovni ginekološki pregledi PAPA-testom ili tekućom citologijom.

Preventivni ginekološki pregledi ostaju kao osnovna i najznačanija mjera prevencije karcinoma grlića materice. Svaka žena treba obaviti PAPA-test u dobi od 21 godine ili tri godine nakon početka spolno aktivnog života te ga godišnje ponavljati do 30. godine. Nakon toga PAPA-testovi obavljaju se zavisno o posljednjem rezultatu PAPA-testa i HPV-testa.

Pozitivan nalaz PAPA-testa mora se potvrditi ili negirati drugim dijagnostičkim pretragama. PAPA-test se preporučuje i ženama koje nisu spolno aktivne. Redovitim PAPA-testiranjem smanjuje se rizik umiranja od raka vrata maternice za 90 posto, rekao je šef Službe za epidemiologiju ZZJZ HNK-a, dr. Erdin Alajbegović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh