BiH

Fotografisao vuka na ulazu u selo

Na lokalnom putu, u neposrednoj blizini sela Vrše, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, sinoć u kasnim noćnim satima primijećen je odrasli vuk, a ovdašnjem lovcu Hasanu Bačiću uspjelo je da ga fotografiše.

No image - Haber.ba

Bačić kaže kako nikada do sada vuk nije primijećen tako blizu sela i kaže kako je to uznemirilo mještane.

“Išao je po sredini puta, a kada sam naišao autom, samo se sklonio u stranu. Nije pokazao nimalo straha”, kaže ovaj lovac za “Nezavisne“.

Međutim, ovo nije usamljen slučaj budući da su u posljednje vrijeme u više navrata brojni vukovi primijećeni u blizini naseljenih mjesta. U Lovačkom društvu “Sana” potvrdili su kako su primili dojavu mještana i kažu kako su njihovi lovočuvari evidentirali nekoliko većih vučjih čopora.

Dodaju kako ovakva situacija nije neobična u zimskom periodu jer su vukovi u potrazi za hranom, te se vlasnicima stoke savjetuje oprez. Lovci kažu kako su u rejonu Mrežnice, gdje se nalazi uzgojno područje za divljač gdje je zabranjen lov, evidentirana dva veća vučja čopora.

“Oni nam prave veliku štetu jer su na njihovom udaru sitnije životinje, a najviše stradava srneća divljač. Također, vukovi se u potrazi za hranom sve češće spuštaju u niže predjele, a iz razloga što je veliki broj domaćinstava na ovom prostoru razrušen i napušten tokom proteklog rata, vukovi bez straha dolaze u blizinu sela”, kažu predstavnici pomenutog lovačkog društva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh