BiH

Tri doktorice u Brčkom optužene jer su koristile zvanja koja nisu imale

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv tri liječnice u JZU “Zdravstveni centar” Brčko zbog sumnje da su pri izdavanju medicinske dokumentacije koristile zvanja koja nisu imale.

tuziteljstvo-Brcko-Source.ba

Pedijatrica Nada Elez (64), transfuziolog Nadežda Peulić (63) i internista Vesna Vujačić Petrović (55) optužene su da su radeći na poslovima ljekara u medicinskim dokumentima koje su izdavale navodile nepripadajuća subspecijalistička zvanja, priopćilo je Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH.

Trima odvojenim optužnicama Tužiteljstvo distrikta stavilo je na teret optuženima da su u otpusnicama, odnosno ljekarskim nalazima i mišljenjima, pored pripadajućih specijalističkih zvanja navodile i zvanja iz oblasti subspecijalizacije, iako svjesne da ih ne posjeduju, piše “Fena”.

One su optužene da su izdavale i ovjeravale otpusnice odnosno nalaze i mišljenja, koji imaju bitan utjecaj na dokaznu snagu u postupku liječenja, navodeći nepripadajuća subspecijalistička zvanja neonatologa (Elez), hematologa (Peulić), odnosno onkologa (Vujačić Petrović).

S tim u vezi, optužene su za kaznena djela posebnih slučajeva krivotvorenja isprave za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH sve tri optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cijelosti potvrđene, navodi se u priopćenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh