BiH

Mostar za praznike posjetilo mnogo više turista nego što se očekivalo

Koncertima Indire Forze i grupe Psihomodo pop prije pet dana zatvoren je Zimski grad Mostar, koji je na mostarskom Šetalištu živio od 2. decembra prošle godine.

Turisti - Haber.ba

Organizator, Tim Mostar 2024, koji istovremeno priprema kandidaturu Mostara za Evropsku prijestolnicu kulture 2024, za ovogodišnji Zimski grad osigurao je preko stotinu različitih dnevnih programa za sve starosne kategorije stanovništva. Vrhunac je bio doček Nove godine na gimnazijskom platou uz nastup bendova Zabranjeno pušenje, SARS i Dobre vibracije.

Nadamo se da smo projektima Mostar već doveli u ravnopravnu poziciju sa većim gradovima u regiji, kaže Mustafa Alendar iz Tima Mostar 2024.

Njegov kolega Josip Blažević, rezimirajući rezultate projekta, ističe da je Mostar na nedavnom dočeku ‘pobijedio samog sebe‘. Podsjetio je da od 2. decembra nije zabilježen ni najmanji incident.

Sadržaji u Zimskom gradu privukli su veliki broj domaćih i stranih turista. Pored gastronomske ponude, u Wintervilleu su gostovali i lokalni kreativci, među kojima i Bećir Burić, autor zvaničnog suvenira Mostara, koji je tom prilikom prezentirao način proizvodnje suvenira. Održano je i niz radionica za djecu predškolske dobi u osnovnoj Međunarodnoj školi. Djeca su imala priliku sarađivati sa profesionalcima iz svojih struka Daliborom Niklolićem, Mirkom Božićem, Senadom Demirović-Habibija i drugima, a radionice su se odnosile na literarni i poetski rad, dramaturške radionice, radionice arhitekture i kiparstva. Održana je i DJ radionica.

Očekivanja turističkih radnika u Mostaru i Hercegovini u vrijeme novogodišnjih praznika su nadmašena, ističe potpredsjednik TZ HNK-a Semir Temim.

Osim kvalitetnih sadržaja, u prilog su nam išle i vremenske prilike. Siguran sam da je ovog puta u vrijeme praznika u Mostaru i Hercegovini bilo mnogo više turista nego ranijih godina, rekao je.

Sa zadovoljstvom je najavio predan rad na promociji turističkih destinacija na brojnim sajmovima širom Evrope, što se dosad pokazalo kao efikasan način privlačenja stranih državljana u Hercegovinu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh