BiH

Cvijanović podijelila 16 odlikovanja, među odlikovanim i Slavko Lisica

Odlikovani su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Sifet Okić iz Doboja, Dragan Samardžić iz Trebinja i Njegoš Đekanović iz Banjaluke

Slavko Lisica-Fokus.ba

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović danas je uručila u Banjaluci odlikovanja predsjedniku Vlade Srbije Ani Brnabić, ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu, kao i posthumno za general-majora Vojske Republike Srpske Slavka Lisicu.

Brnabićeva je odlikovana za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i RS, te za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj RS.

Ivancov odlikovan za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i RS.

Odlikovanja su uručena za 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, kao i jedno koje je dodijeljeno posthumno – za general-majora Slavka Lisicu, koje je preuzeo njegov sin Nenad.

Ovaj osuđeni ratni zločinac tako je dobio jedno od najvećih priznanja bh. entiteta RS, kako je navedeno, “za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama Vojske RS u oružanoj borbi s neprijateljem i oslobođenje RS”.

“Mi nismo dobili rat. Mi smo izgubili rat. Ja sam dobio svoje bitke, ali sam izgubio rat. Oni su došli 15 kilometara odavde i da su dobili signal da idu dalje oni bi ušli u Banju Luku. Ja sam stanovao tu, cijela zgrada je bila na točkovima i gledala je kako da pobjegne. Narod nije bio spreman ni da se brani, a onda izađemo i počnemo da govorimo o svojim velikim junaštvima i pjevamo pjesme o sebi koje nisu realne i racionalne”, govorio je nakon završetka ratnih sukoba Slavko Lisica (pogledajte video ispod).

Slavko Lisica je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. godine. Preminuo je u Beogradu 2013. godine, a orden je u njegovo ime primio njegov sin.

Lisica je bio general Vojske RS, a prije toga pukovnik u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA) u tzv. Kninskom korpusu kojim je zapovijedao Ratko Mladić.

Županijski sud u Šibeniku Slavka Lisicu je 1998. godine proglasio krivim za ratne zločine i osudio na 15 godina zatvora jer je kao zapovjednik oklopnih i topničkih jedinica u sastavu Kninskog korpusa u septembru 1991. godine naredio napade na Šibenik.

ODLIKOVAN I BODIROGA

Odlikovan je srpski košarkaš Dejan Bodiroga, za izvanredne rezultate u košarci i njenoj promociji u RS, kao i za zasluge u oblasti humanitarnog rada.

Odlikovan je počasni predsjednik Privredne komore Italije Pijetro Bakarini, dječiji hor “Vrapčići” iz Banjaluke, načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Milanko Maksić, Udruženje građana “Mozaik prijateljstva” iz Banjaluke, protojerej-stavrofor iz Brčko distrikta Slavko Maksimović i akademski slikar Mladen Karan.

Odlikovani su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Sifet Okić iz Doboja, Dragan Samardžić iz Trebinja i Njegoš Đekanović iz Banjaluke.

Zatim Saša Vlaisavljević, generalni direktoru beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla”, student pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Sonja Trbojević i student četvrte godine Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Duško Kostić.

Republičkoj organizaciji porodica poginulih i nestalih boraca i zarobljenih civila dodijeljen je Orden časti sa zlatnim zracima. Ovu organizaciju je 15. septembra 2018. godine odlikovao tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh