BiH

Misteriozna rupa u centru Sarajeva se širi, a još niko ne zna zbog čega

Uputit ćemo zahtjev Zavodu da s nama sarađuje u izradi elaborata sanacije, rekao Ajnadžić.

Misteriozna rupa u centru Sarajeva - Avaz.ba

Advertisements

Iako je prošlo više od 20 dana otkako se pojavila misteriozna rupa u Velikom parku duboka sedam metara, još nije utvrđen razlog propadanja tla, niti je pukotina sanirana.

Urušavanje zemljišta

Preporuke koje je Općina Centar čekala Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS je dostavio, što nam je potvrdio i direktor Zavoda Nervin Dacić.

Dali smo Općini preporuke šta i kako treba uraditi. Sada je na njima da angažiraju stručnjake koji će ispitati nastanak rupe te predložiti njenu sanaciju eventualnim zatrpavanjem. Više nije do nas, Općina je ta koja bi trebala da vidi šta je i kako je jer oni upravljaju tim područjem, tačnije Velikim parkom – rekao je Dacić.

S druge strane, načelnik Centra Nedžad Ajnadžić kazao je da su poduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti te da su od Zavoda dobili smjernice šta treba uraditi.

Stabilizacija tla

Očekujem od Zavoda, s obzirom na to da je on nadležan za zaštitu Velikog parka, da nam ponudi elaborat sanacije rupe. Rupa se u značajnim dimenzijama povećala i još se posmatra. Mi ćemo zadržati taj status, ali ćemo uputiti zahtjev Zavodu da s nama sarađuje u izradi elaborata – rekao je Ajnadžić.

Istakao je da još nisu angažirani stručnjaci, niti je poznat uzrok nastanka pukotine te da čekaju na elaborat po kojem će sanirati rupu kada se bude stabiliziralo tlo.

Stručnjaci s Građevine

Dacić ističe da postoje stručnjaci za taj posao na Građevinskom fakultetu te da ih je potrebno angažirati.

Struka je ta koja će reći na koji se način to može sanirati da ne bi ponovo došlo do urušavanja zemljišta. Mi kao Zavod se bavimo aspektom zaštite zbog Velikog parka i mezarja koja se nalaze, a zna se ko je upravljač – rekao je Dacić, piše “Avaz“.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh