BiH

Vehid Šehić: Vlast se otuđila od građana, zato imamo 30.000 zahtjeva u Njemačkoj ambasadi

Aktuelna dešavanja u vezi sa formiranjem vlasti u Tuzlanskom kantonu za Tuzlanski.ba prokomentarisao je iskusni politički analitičar Vehid Šehić.

Vehid Sehic-Patria

Vlast u TK treba da čine političke stranke okupljene unutar građanskog bloka (SDP, DF, Naša stranka, Stranka za BiH i SBB). Prema riječima našeg sagovonika teško je dati logično i razumno objašnjenje zbog čega Tuzlanski kanton još uvijek nema formiranu vlast, piše “Tuzlanski“.

“Aktivno pratim konstituiranja vlasti kako izvršne tako i zakonodavne u BiH. Također, pratim i konstituiranje vlasti u Tuzlanskom kanotnu. Jako je teško naći neki zdravorazumski razlog zbog čega izvršna vlast u TK još uvijek nije formirana, zašto nije izabrano rukovodstvo Skupštine TK kada znamo da je formirana većina koju čine stranke okupljenje u tzv “Građanski blok”

. Zašto se odugovlači s ovim procesom meni nije jasno“ kazao je za Tuzlanski.ba politički analitičar Vehid Šehić. Na pitanje zbog čega se od medija i javnosti kriju imena mogućih ministara kao i budućeg premijera TK kao i predsjednika odnosno potpredsjednika Skupštine pa dolazi do nagađanja i špekulacija, Šehić je kazao:

“Transparentnost u političkom djelovanju je jako bitna jer kada imate transparentan proces onda je to najbolja borba protiv bilo kakvih špekulacija. Zbog čega se nešto radi ili ne radi. Međutim, nažalost odavno ne samo u ovom slučaju, a on je i specifičan jer se radi o konstituiranju vlasti nakon izbora i mnoge druge odluke koje se donose one se donose van institucija ove države, netransparentno, što najblaže rečeno stvara nedoumicu kod bh. građana. Da li se to nešto opet iza brda valja? Mogu slobodno kazati da je sve to nedostatak želje za istinskim političkim dijalogom odnosno kompromisom u vezi rješavanja ovih problema. Znamo da je da dijalog potrebno više učesnika, ne smije sve voditi monolog ali mi nismo spremni na istinski dijalog.. Naš sagovornik smatra da ćemo i dalje biti u krizi, i dalje će biti nastavljena praksa donošenja odluka izvan institucija ove države što ugrožava i parlamentarizam i demokratijui. „Zaista je konačno vrijeme da se konstituiše vlast u TK, međutim mišljenja sam da pri tome treba voditi računa da se poštuje i izborni zakon, i Ustav FBiH kada je u pitnaju zastupljenost sva tri konstituivna naroda jer se ne smije desiti što se dogodilo u Sarajevskom kantonu gdje nije ispoštovan popis iz 91. god. kada je u pitanju bila raspodjela ministarskih mjesta, a to je politički licemjerno jer s druge strane se pozivaju upravo na taj popis iz 91. godine kada je u pitanju popuna Doma naroda, to je za mene neprihvatljivo” – kaže Vehid Šehić za naš portal i dodaje:

“Osnovni problem je ovdje što se ne vode principijelne politike. To je selektivan pristup koji ovu državu gura u daljnju krizu ne samo političku već i socijalnu odnosno ekonomsku. Najveće posljedice su što mnogi bh. građani koji su izgubili povjerenje u političke stranke najveći dio njih svoju budućnost vide van ovih granica. Veliki broj građana koji već imaju zahtjeve za radne dozvole u ambasadama posebno Njemačke. Imam informaciju da je u pitanju 30.000 zahtjeva oni će nakon liberalizacije Zakona u Njemačkoj vrlo lako doći do posla u toj državi. Za kraj naš sagovornik kaže kako vlast brine o građanima samo neposredno prije izbora kada im je potrebnja njihova podrška i glas na izborima. „O građanima Bosne i Hercegovine se nakon izbora ne vodi računa. Mi smo većini stranaka potrebni samo zbog glasa na izborima, a nakon toga oni zaboravlaju one o kojima bi trebali da vode računa. Ovdje je vlast otuđena od građana i umjesto da budu njihov servis i da rade na ostvarivanju njihovih interesa oni na njih zaboravljaju i onda se samo gledaju usko lično-politički interesi pojedinaca“ – zaključio je Šehić


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh