BiH

Kraj stare i doček nove godine: Tradicionalna večer Kur’ana u Kaknju

U Kaknju je sinoć na pomalo neobičan, i već tradicionalan način, ispraćena stara godina, tako što je upriličena večer Kur’ana, kao susret između srca prisutnih i božanske riječi.

Večer Kur'ana u Kaknju - Akos.ba

Kako je za “Faktor” ranije kazao Sulejman efendija Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, večer Kur’ana postao je jedan “brend” u Kaknju.

“Nijet je u početku bio da bude slobodna noć u kojoj ćemo se družiti i proučiti suru “Merjem” da se sklonimo u toj noći. Mi znamo da je ta noć bila zauzela jedan kurs koji je bio suprotan islamu i vjeri i da se svijet družio na jedan, ja bih rekao, nedozvoljen način. Mi bismo malo tu noć da se družimo s Gospodarom i da ona bude u njegovom zadovoljstvu”, kazao je ef. Čeliković.

Prve godine se učilo u džamiji koja je bila prepuna, kao i naredne, ali treće godine su morali tražiti gradsku sportsku dvoranu, pa tako i sinoć.

U prepunoj dvorani učile su se ilahije, a tu su bili i predavači, te nadaleko poznati učači Kur’ana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh