BiH

Mostar – Bivši borci Armije RBiH i HVO-a osnovali zajedničko udruženje!

Udruga/udruženje Zaboravljeni branitelji/borci BiH, koja već mjesecima radi na okupljanju svih učesnika proteklog rata iz cijele zemlje, bez obzira na njihovu nacionalnost ili bilo kakvo drugo opredjeljenje, u subotu je osnovala svoju podružnicu i u Mostaru.

No image - Haber.ba


Armija RBiH i HVO (Foto: Arhiva)

Za predsjednika podružnice Udruge u centru Hercegovine, na sastanku Inicijativnog odbora, izabran je Mijo Aničić, njegov zamjenik je Husein Pajević, a sekretar organizacije je Šerif Nurković; za predsjednika Upravnog odbora izabran je Zdravko Milićević.

“Ovo je veliki korak naprijed za nas, jer smo organizirali podružnicu u Mostaru”, rekao je za StarMo predsjednik Udruge/Udruženja Zaboravljeni branitelji/borci BiH, Drago Grbavac. On kaže da su i u Mostaru ispočetka ljudi bili u nevjerici, da ima takva jedna inicijativa, ali da su naišli na prave i kvalitetne ljude, koji će se ponašati u skladu sa Statutom Udruženja, a to znači da mogu pristupiti svi pošteni ljudi, koji “ničim nisu oblaćeni”.

“Ovo je borba za minimum minimuma, da ostvarimo barem neko pravo za ono što smo bili u ratu”, rekao nam je predsjednik mostarskog ogranka Udruge Mijo Aničić, dodajući kako se bivši branitelji/borci nalaze na dnu, na marginama društva.

“Osamnaest godina mi čekamo da se ispune neka obećanja, da se nešto riješi. Nema više čekanja”, poručuje potpredsjednik Udruženja u Mostaru, Husein Pajević, dodajući da je vrijeme da bivši borci uzmu stvari u svoje ruke i sami rješavaju svoju sudbinu i svoju poziciju.

“Bilo je i krajnje vrijeme da se osnuje ovako nešto za borce koji su ostavljeni i zaboravljeni”, dodaje sekretar mostarskog ogranka Udruženja, Šerif Nurković.

Najavljuju i skori sastanak sa ministrom za boračka/braniteljska pitanja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Marinkom Petrićem. Sve zainteresirane bivše branitelje/borce pozivaju da se jave na brojeve mobitela: 063 317 026, 061 216 543 i 061 386 408.

U Udruzi/Udruženju Zaboravljeni branitelji/borci BiH kažu da sada već imaju preko 5.000 članova iz cijele zemlje. Samo u Hercegovini su posljednjih mjeseci, osim u Mostaru, već formirali podružnice i u Stocu, Čapljini, Grudama, Širokom Brijegu, Posušju, Livnu, Ljubuškom, Jajcu, Kiseljaku, a zatim će i u Busovači, Prozoru, Gornjem Vakufu i drugim mjestima.

Predsjednik i tajnik Udruge, Drago Grbavac i Franjo Hrstić su ranije u više navrata za StarMo izjavili da Udruženje nema nikakvu političku pozadinu ili bilo kakvu vezu sa bilo kojom od političkih opcija u BiH.

Udruga/Udruženje Zaboravljeni branitelji/borci BiH je udruženje, kako ističu osnivači, pokrenuto s ciljem okupljanja svih bivših branitelja/boraca, u cijeloj BiH, bez obzira na njihovo ime i prezime, vjersko, nacionalno ili bilo kakvo drugo opredjeljenje, jer veliki broj učesnika u ratu nije ostvario nikakva prava.

Udruga/Udruženje zaboravljeni branitelji/borci BiH želi da svi oni koji su bili u ratu ostvare pravo na zdravstveno osiguranje i borački/braniteljski dodatak.

(starmo.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh