BiH

Ratko Mladić zatražit će četiri dana slobode da obiđe Kalinovik i Beograd

Osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić zatražiti će od Mehanizma u Hagu da ga pusti na četiri dana, da bi obišao grob majke i nedavno preminulog bratića u Kalinoviku, kao i grob kćerke u Beogradu.

Advertisements

Tim odbrane ratnog zločinca Mladića, ovaj zahtjev trebalo bi da podnese iduće sedmice, a ako dobije zeleno svjetlo Haga, Mladić bi najranije u januaru mogao da bude pušten na privremenu slobodu, javlja “RTRS“.

Nakon sedam godina provedenih iza rešetaka Haškog tribunala, ratni zločinac Ratko Mladić bi prvi put mogao da kroči na tlo BiH i Srbije.

U nadi da će mu biti odobreno da obiđe grobove najbližih, već iduće sedmice tim odbrane jednog od najvećih ratnih zločinaca i krvnika koje je civilizacija upoznala, podnijeće zahtjev za njegovo privremeno puštanje na slobodu.

Miodrag Stojanović, član tima odbrane ratnog zločinca Ratka Mladića, kaže da od trenutka kada putem fajla upute podnesak za privremeno puštanje na slobodu, sud taj podnesak dostavlja tužiocu, a on ima rok od deset dana da odgovori na ovaj prijedlog.

“Nakon toga sud donosi odluku po našem prijedlogu”, pojasnio je Stojanović.

Da bi u tome i uspjeli, Vlada Republike Srpske i Vlada Srbije morale su da garantuju da će obezbjeđivati Mladića na svojoj teritoriji, te da će biti pod strogom kontrolom nadležnih službi i da će na kraju biti vraćen u pritvor.

Srbija je tu garanciju jučer dala, dok je RS to uradila još sredinom novembra.

“Daje se garancija Vlade Republike Srpske za privremeni boravak Ratka Mladića na teritoriji Republike Srpske”, navedeno je iz Vlade Republike Srpske.

Prvobitna namjera bila je da zločinac Mladić zatraži privremeno puštanje od 10. do 14. decembra kako bi prisustvovao obilježavanju 40 dana od smrti najbližeg rođaka, ali zbog kratkih rokova sve je prolongirano.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh