BiH

SVEGA 9,5 POSTO VISOKOOBRAZOVANIH U BiH: Više od pola upisanih studenata NAPUSTI ŠKOLOVANJE

U Bosni i Hercegovini je svega 9,5 odsto stanovništva visokoobrazovano, dok je taj procenat u Hrvatskoj 15, a u Sloveniji 22 odsto.

Takmičenje studenata - NovaSloboda.ba

Advertisements

Evropska unija je usvojila strategtiju po kojoj bi do 2020. godine 40 odsto stanovništva u zemljama ove zajednice trebalo da bude visokoobrazovano, a trenutni prosjek im je veći od 22 odsto.

Sudeći po tome, veoma je upitno da će Evropska unija dostići cilj o obrazovanju stanovništva, a za Bosnu i Hercegovinu to nije obavezujuće niti ne postoji nikakva teoretska šansa da ima taj procenat ni narednih 50 godina. Prije svega, sve manje imamo brucoša, a visokobrazovni kadar sve više odlazi u inostranstvo.
– Jedan od problema u Bosni i Hercegovini je i to što čak više od pola upisanih studenata ne završi školovanje – upozoravju nadležni, prenosi srpskainfo

Prema Globalnom izvještaju o konkurentnosti 2017-2018, kvalitet obrazovanja u BoH je na vrlo niskom nivou, odnosno od 140 zemalja, BiH je rangirana na 131. poziciju. Iza nas su svega devet zemalja.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh