BiH

GIZ i Ministarstvo pomažu roditeljima i djeci pri odabiru srednje škole

Nedavni tematski sastanak roditelja sazvan pod sloganom “Gdje nakon završene osnovne škole” za cilj je imao pružanje informacija roditeljima učenika devetih razreda sa područja Mostara o situaciji na tržištu rada, traženim zanimanjima i kompanijama koje podržavaju sistem kooperativnog učenja.

skola-mostar

Advertisements

Ministar obrazovanja Rašid Hadžović ističe da je cilj bio čuti i roditelje i njihove interese.

– Željeli smo čuti šta prevladava, jesu li zainteresirani za srednje stručno obrazovanje i za koju tačno vrstu obrazovanja te s njima napraviti kvalitetnu diskusiju i komunikaciju, kazao je, dodajući i da je jedan od prvih koraka strategije ostvariti komunikaciju sa roditeljima djece koja se trebaju upisati u srednje škole.

Nada se da će se dio djece upisati i na zanatske struke te da će u budućnosti postati stručnjaci u svojim područjima. Ministarstvo će i ove godine pokušati napraviti bolju reklamu srednjem stručnom obrazovanju. Glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina ističe da je svrha sastanka animiranje roditelja, odnosno učenika kako bi se probudio interes za stručna zanimanja.

– Važno je reći da su sva ta stručna zanimanja jako deficitarna, ne samo u Mostaru već u čitavoj BiH i da ti zanati, tako reći izumiru, te se mora pobuditi interes i uputiti učenike i na takve vrste zanimanja. Ovo je hvale vrijedna inicijativa s obzirom da smo svjesni da na zanatima počiva čitava privreda i da se treba raditi u tom pravcu, kazala je Komadina.

Rukovoditeljica GIZ projekta Stručno obrazovanje u BiH Isabel Rapp kaže da je cilj projekta unaprjeđenje stručnog obrazovanja u BiH. Pod tim se podrazumijeva i saradnja sa roditeljima.
– Također se nadamo da će nedavni sastanak pomoći roditeljima i njihovoj djeci prilikom odabira nastavka školovanja, kazala je.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh