BiH

Reisu-l-ulema glasao na izborima u Islamskoj zajednici BiH

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović obavio glasanje na izborima u Islamskoj zajednici u BiH za nivo džemata na kojima se biraju članovi džematskog odbora, zastupnici džemata u skupštinu medžlisa i izborno tijelo koje bira sabornike.

No image - Haber.ba

Advertisements

Kako je napomenuo izbori u Islamskoj zajednici su važni za zajednicu i njene članova zato što na taj način svojom voljom biraju ljudi koji trebaju biti zastupnici u tijelima i organima Islamske zajednice.

Ovo je demokratski proces na nivou do koga je Islamska zajednica došla dugim nizom godina, možemo kazati decenija pa i više od stoljeća – pojasnio je reis, javila je “MINA”.

Smatra da ovu praksu treba sačuvati, razvijati i unaprjeđivati što je vrlo bitno jer na ovaj način svaki musliman, član zajednice, može iskazati svoju volju, biti biran, ali i birati druge za koje smatra da mogu ponijeti predstavljati muslimana i očuvati vjerski i nacionalni identitet Bošnjaka muslimana.

Zato je važno stalno razvijati svijest o potrebi da se učestvuje u izborima i da se ta demokratska volja naroda stalno unapređuje – istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

Ocijenio je da je učešće mladih jako važno jer oni na taj način uče da uviđaju da je “potrebno ponijeti emanet u Zajednici”.

Kada su u pitanju žene, smatra da nije dovoljno rađeno u proteklim godinama i decenijama da se one uključe u rad Islamske zajednice, ali danas smo u nešto boljoj poziciji nego što smo bili – kazao je.

Istaknuo je međutim da uvijek prijeti i opasnost da se učini inverzija toga zbog čega je važno njihovo uključenje, ali ukoliko su one pasivne i nemaju tu volju, niko ne može uime njih to učiniti jer takav je izborni proces.

Smatram da se one trebaju odvažiti jer sada imaju priliku da se uključe, da budu glasnije i da zahtijevaju promjenu određenih pravila, ako smatraju da ih treba mijenjati, ali se ne smije ugroziti demokratski princip izbora u Islamskoj zajednici – dodao je reisu-l-ulema Kavazović.

Džematlije će danas moći u svojim matičnim džematima glasati do 19 sati, a s obzirom da je petak, mnogi mogu iskoristiti odlazak na džuma-namaz i realizirati ovo svoje pravo i obavezu.

Aktivno biračko pravo (osoba koja može glasati) u Islamskoj zajednici ima svaki njezin član koji je navršio osamnaest godina života.

U subotu, 22. decembra, održat će se izborne skupštine medžlisa za izbor članova izvršnih odbora medžlisa, dok će u nedjelju, 23. decembra, biti održane u svim izbornim okruzima izbori za članove Sabora Islamske zajednice u BiH, prenosi “Fena”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh