BiH

Po naredbi državnog tužilaštva: Uhapšen general Armije Republike BiH Ramiz Dreković

Ramiz Dreković, General Armije Republike Bosne i Hercegovine uhapšen je jutros.

Ramiz Dreković - Hayat.ba

Advertisements

Pripadnici SIPA-e priveli su generala Drekovića po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. On je optužen po komandnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine.

Tužilaštvo BiH Drekovića tereti za neselektivno granatiranje općine Kalinovik, kada je poginulo jedno dijete, a pet osoba je ranjeno. Peti korpus Armije RBiH bio je jedan od ukupno sedam korpusa u Armiji BiH, a odlukom Predsjedništva BiH formiran je 21. oktobra 1992. godine, na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, odnosno Cazinske krajine. Komanda korpusa nalazila se u Bihaću, a zona odgovornosti obuhvatala je skoro kompletnu Krajinu.

Tokom cijelog rata, korpus je djelovao u teškim uslovima, u potpunom okruženju, suprostavljajući se dvostrukom, a u jednom periodu i trostrukom neprijatelju. Na dan formiranja, Peti korpus je u svom sastavu imao sedam brigada, a naredbom Predsjedništva BiH, njegovi komandanti tokom rata bili su generali Ramiz Dreković i Atif Dudaković.

Tokom operacije “Sana 95”, vođene u jesen 1995. godine, Peti korpus je u potpunosti porazio Abdićeve snage i oslobodio Veliku Kladušu, te porazio snage Vojske Republike Srpske oslobodivši Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, da bi na kraju ove operacije u sadejstvu sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most, prenosi “Hayat“.

U poslijeratnom periodu je i penzionisan. Kao takav, bio je savjetnik u kabinetu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a posljednji angažman mu je – savjetnik federalnog ministra za boraca i invalida rata Salke Bukvarevića.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh