BiH

Baralija protiv BiH: Mostarci moraju birati i biti birani

Pred Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu u julu je pristigla tužba građanke Mostara Irme Baralija.

Irma Baralija

Advertisements

Aktualna predsjednica gradske organizacije Naše stranke, inače profesorica sa iskustvom rada i na Koledžu ujedinjenog svijeta, na ovaj korak odlučila se zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila za Mostar, usljed čega grad na Neretvi duže od decenije nije imao lokalne izbore.

Konferenciju za medije na kojoj je govorila o samoj tužbi sazvala je u dvorištu Gradske vijećnice. Navela je da je BiH potpisnica Povelje o ljudskim pravima čiji član 12. jasno govori o zabrani diskriminacije po bilo kom osnovu, između ostalog i po mjestu prebivališta.

Sud u Strasbourgu utvrdio je u slučaju Sejdić-Finci, da je povrijeđen upravo član 12. Sud je u pismu koje je nedavno stiglo na Baralijinu adresu naveo da je aplikacija uredna i validna, a kada bi o njoj mogao raspravljati mlada aktivistica u ovom trenutku ne zna. Podcrtala je da je tužba njezina lična, a nikako Naše stranke, a podnijela ju je, tvrdi, u ime svih građana Mostara.
Ističe da tužba nije stvar njezine stranke, već nje osobno, a podnijela ju je kako je kazala, u ime svih građana Mostara.

– U gradu se dešavaju promjene, ali nam se još uvijek ne dozvoljava da iskažemo svoja mišljenja. Građani konačno ponovo moraju početi odlučivati o svojim životima. Važnbo je da se nastavimo boriti i insistiramo na izborima. Teško je očekivati da se lokalni izbori u našem gradu održe u istoj godini kada i opći. Zato je naredna 2019. godina idealna prilika za održavanje izbora u Mostaru, kazala je i dodala da nijedna institucija države Bosne i Hercegovine nije reagovala onako kako je trebala nakon što je Ustavni sud donio odluku o Mostaru.

Ne zna koliko slučaj može trajati, ali smatra da on može proizvesti potrebni pritisak da se konačno vladajući posvete Mostaru.
– Vrijeme je pregovora o vlasti, neka zato Mostar bude prioritet, a ne raspodjela resora, kazala je na kraju Baralija.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh