BiH

BiH u odnosu na prosječnu plaću ima peti najskuplji rezervoar goriva u Evropi

Gorivo na benzinskim crpkama u BiH u ovoj godini poskupjelo je u sedam navrata, a sniženo tek tri puta. Ako se uzme u obzir da na svjetskom tržištu one znatno sporije rastu, jasno je zašto su građani nezadovoljni velikim rastom cijena na benzinskim crpkama, piše Dnevni avaz.

Gorivo - Nezavisne.com

Advertisements

Nizak standard

Tim povodom Udruženje „Naftni komitet u BiH“ jučer je u Sarajevu na prezentaciji pod nazivom „Pričajmo o nafti“ detaljno prikazalo na koji se način formiraju cijene i koji su svjetski trendovi u ovoj oblasti, piše “Dnevnik.ba“.

zmeđu ostalog, iznesen je i podatak da, usprkos tome što su naši PDV (17 posto) i akcize (0,38 posto) najniži u Europi, BiH u odnosu na prosječnu plaću ima peti najskuplji rezervoar na Starom kontinentu.

Naime, samo porezi po litru benzina iznose 0,55 eura, a da ne govorimo i o drugim nametima. Kako je prosječna plaća u BiH u rujnu iznosila je 877 KM, u Udruženju su izračunali da bh. građani plaćaju peti najskuplji rezervoar u Europi. Po tom parametru, skuplji rezervoar od BiH plaćaju u Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu.

Predstavnici Udruženja istaknuli su da je jedan od najvećih problema siva ekonomija u sektoru naftnih derivata.

– Pojedine crpke direktno kradu od kupaca tako što prilikom točenja goriva pokazuju veći protok od stvarnog. Ima tu i rada na crno, točenja lož-ulja, pogotovo u Distriktu Brčko, a nešto manje u RS – rekla je Tatjana Perić, generalna tajnica Udruženja.

U BiH trenutno rade 1.164 benzinske crpke, pa je BiH u odnosu na broj vozila među vodećim u Europi. Statistika kaže da jedna crpka opskrbljuje 877 vozila. Zanimljivo, baš kolika je i prosječna plaća.

Markiranje goriva

Predsjednik Udruženja Srđan Pešević rekao je da se tržište u BiH uređuje, ali da smo daleko čak i od zemalja u regiji.

– U Srbiji se, naprimjer, primjenjuje koncept markiranja goriva, što je dovelo do rasta tržišta u prvoj godini od 18 posto. Uvođenje markiranja goriva n razini BiH dovelo bi do povećanja prihoda od akciza za državu, a ne bi štetilo krajnjem potrošaču, jer bi imali kvalitetno gorivo po istoj cijeni – kazao je Pešević.

Poremećaji na tržištu

Kada je riječ o cijeni goriva u BiH u narednom periodu, Pešević smatra da će ona padati. No, s obzirom na to da se radi o osjetljivom području, nije mogao govoriti o dugotrajnijem periodu, jer se stanje u pogledu cijena lako može promijeniti.

– Na cijenu goriva, osim cijene barela nafte, mnogo utječu poremećaji na tržištu i konkurencija. Cijena barela jeste bitna, ali nije ključni faktor – istaknuo je Pešević.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh