BiH

Srbija i bh. entitet RS na ispravan način da shvate poruku Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici

Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja odluku Evropskog parlamenta da u svoj Izvještaj o Srbiji uvrsti amandman kojim se od Srbije traži da prizna genocid u Srebrenici kao neizbježan korak koji ova zemlja treba da učini u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ukop žrtava genocida u Srebrenici - Anadolija

Advertisements

“Pozdravljamo i dio amandmana u kojem se navodi da Evropski parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika, te ih podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, podrazumijeva prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka”, navodi se u saopšenju za javnost.

Iz SDA navode da je vrijeme da se zvaničnici Srbije suoče sa istinom i na ispravan način shvate poruku koju im je poslao Evropski parlament, da priznaju da se u Srebrenici desio genocid, te da svojim odlukama i potezima doprinesu da se po ovom pitanju promijeni opći ambijent u Srbiji, a naračito u dijelu tamošnjih medija koji konstantno daju prostor presuđenim ratnim zločincima i osobama koje ih podržavaju, koje falsificiraju istinu, a nerijetko i vrijeđaju žrtve genocida.

“Isto očekujemo i od zvaničnika u bh. entitetu RS, gdje su presuđeni ratni zločinci odlikovani, a po Radovanu Karadžiću čak nazvan studentski dom. SDA je u više navrata upozoravala da nepriznavanje činjenica utvrđenih presudama međunarodnih sudova, negiranje genocida i drugih ratnih zločina, a u posljednje vrijeme i glorifikacija njihovih počinilaca, ne može doprinijeti vraćanju i izgradnji povjerenja u regiji i u Bosni i Hercegovini. Naprotiv, time se mladim generacijama šalje užasavajuća poruka da je zločin nad drugima vrijedan nagrade”, poručuju u saopštenju za medije odaslatom iz SDA.

SDA se zahvaljuje svim evropskim parlamentarcima koji su glasali za ovaj amandman, a naročito predlagaču amandmana Igoru Šoltesu, što su prepoznali potrebu da se i na ovakav način reagira na poricanje genocida u Srebrenici i njegovu glorifikaciju.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh