BiH

Može li Bosna i Hercegovina “preko reda” dobiti status kandidata za EU?

Novizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u protekli mjesec nekoliko puta je ponovio kako će jedan od njegovih glavnih prioriteta biti da Bosna i Hercegovina u što skorije vrijeme dođe do kandidatskog statusa na putu ka Evropskoj uniji.

EU u BiH - N1info.com

Advertisements

Tokom inauguracije u Sarajevu Dodik je naglasio da će već na prvoj narednoj sjednici Predsjedništva inicirati pitanje kandidatskog statusa BiH za EU.

“Želimo fleksibilniji odnos Brisela prema tom statusu i zalagat ću se za zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH kojom ćemo pozvati Evropsku uniju da nas u što skorije vrijeme prime u status kandidata. Time bi BiH dobila novi podsticaj i dinamiku”, smatra Dodik.

Koliko je realan Dodikov zahtjev

Dodjelom kandidatskog statusa Evropska unija bi, ističe Dodik, vratila i svojevrstan “dug” prema Bosni i Hercegovini s obzirom na to da je Evropa, kako je rekao, “ovdje bitno modelirala politički sistem, i uspjehe i neuspjehe”, prenosi “Faktor“.

Koliko je, međutim, realno očekivati da BiH dobije kandidatski status prije nego što ispuni sve postavljene uvjete?

Milorad Dodik nije jedini bh. političar koji od EU-a očekuje da “zažmiri na jedno oko” i mimo utvrđenog reda i pravila primi Bosnu i Hercegovinu u zajednicu evropskih zemalja. Još koncem prošle godine, evropski komesar za proširenje Johannes Hahn kazao je nakon sastanka sa političkim liderima u Sarajevu da je od njega zatražen “povlašten status” za BiH, ali je jasno poručio da od toga neće biti ništa.

Hahn je tada slikovito rekao da kandidatski status nije “besplatan ručak” i da nema više vremena za bilo kakve izgovore koje zvaničnicima EU-a redovno serviraju domaći političari.

Prema riječima Jamile Milović-Halilović, portparola Delegacije EU-a i specijalnog predstavnika EU-a u BiH, Bosna i Hercegovina donijela je stratešku odluku da podnese zahtjev za članstvo u EU i vlasti u BiH moraju uvrstiti ovaj cilj u jezgro svojih politika i prioriteta.

“Očekuje se da će Evropska komisija u 2019. godini dostaviti Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Mišljenje će uključiti i procjenu spremnosti kada su pitanju politički i ekonomski kriteriji, kao i svi dijelovi pravne stečevine EU-a. Kao i u slučaju svih ostalih zemalja na Zapadnom Balkanu, Komisija će primijeniti načelo po kojem prioritet u radu imaju temeljne oblasti proširenja. Suštinska važnost će biti data vladavini prava”, kaže Milović-Halilović za “Faktor“.

Ona je podsjetila da Evropska komisija još nije zaprimila odgovore na niz dodatnih pitanja u sklopu pripreme Mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

“Prema našem shvatanju, vlasti BiH sada finaliziraju svoje odgovore u okviru mehanizma koordinacije o pitanjima EU-a. Komisija očekuje da primi odgovore u narednom periodu. Odgovori BiH na Upitnik i na dodatna pitanja će se uzeti u obzir u pripremi Mišljenja Evropske komisije koje je u toku, a na osnovu zahtjeva BiH za članstvo u EU. Na osnovu Mišljenja Evropske komisije i budućih pratećih preporuka, Vijeće EU-a će donijeti odluku o narednim koracima u procesu integracija BiH u EU kao i neophodnim reformama koje Bosna i Hercegovina treba provesti kako bi se to i desilo”, navodi Jamila Milović-Halilović.

Komentar Dodikove inicijative zatražili smo i od Direkcije za evropske integracije (DEI). Iako nisu željeli komentirati konkretnu izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva, iz DEI-ja podsjećaju da o dodjeli kandidatskog statusa u konačnici odlučuje Evropsko vijeće.

“Na odluku, osim mišljenja Evropske komisije može utjecati napredak ostvaren u državi aspirantici, aktuelna politička i društvena dešavanja u njoj, kao i u samom EU. Kada bi rasprava o mišljenju Komisije o zahtjevu BiH za članstvo mogla doći na dnevni red sastanka nekog od saziva Vijeća EU-a, a zatim i Evropskog vijeća, ne može znati niko osim Vijeća, kao ni kakav će ishod tih sastanaka biti kad do njih dođe”, rekla je za “Faktor” Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za evropske integracije.

Kavaz-Siručić kaže da su u historiji proširenja EU-a zabilježeni slučajevi kada je Evropsko vijeće dodjeljivalo kandidatski status i onda kada ga Evropska komisija preporuči i kada to ne učini. Jednako tako je i odluka o kandidatskom statusu, uprkos očekivanjima, znala izostati ili je ono bilo dodatno uvjetovano.

Inzko: Treba ranije dati status kandidata

Postoje realne šanse da mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU Vijeće EU i Evropsko vijeće razmotre u 2019. ukoliko do kraja ove ili početka naredne godine BiH dostavi odgovore na dodatna pitanja, navode iz DEI-ja.

“U formalnom smislu, BiH mora dostaviti odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije da bi Komisija mogla pripremiti mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo, koje prethodi odlučivanju o kandidatskom statusu. Mimo proceduralnog aspekta, BiH treba postići reformske rezultate i dokazati kredibilitet u očima Evropske unije, a koliki će progres biti dovoljan, procijenit će sama Unija. U svakom slučaju, što je više rezultata u BiH, to su veće šanse i za formalni i za suštinski napredak u procesu”, zaključuje Kavaz-Siručić.

Kako sada stvari stoje, jedini koji je konkretno podržao Dodikovu inicijativu je Valentin Inzko – što je pomalo ironično, s obzirom na to da se Dodik snažno zalaže i za ukidanje institucije visokog predstavnika. Ipak, jednako kao i Dodik, Inzko smatra da je BiH već odavno zaslužila da dobije status kandidata.

“Moj stav o tome je godinama jasan, a to je da BiH treba ranije dati status kandidata, a samo članstvo kasnije, kada budu ispunjeni uvjeti. Drago mi je da se predsjedavajući Dodik i ja slažemo u vezi sa ovim”, izjavio je prije nekoliko dana Inzko.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh