BiH

Godina od presude Šestorci: Porazno je da katarze kod Hrvata još nema

Godina je otkako je Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu, u okviru presude Haaškoj šestorici utvrdilo postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova Bosne i Hercegovine. Vijeće je tog 29. novembra liderima takozvane Herceg-Bosne potvrdilio dugotrajne zatvorske kazne zbog zločina nad nehrvatskim stanovništvom
tokom 1993. i 1994, s ciljem stvaranja Velike Hrvatske.

Slobodan Praljak - ICTY

Advertisements

Ratnom premijeru samoproglašene "republike" Jadranku Prliću i ministru odbrane Bruni Stojiću potvrđene su zatvorske kazne u trajanju od 20 godina. Dvadeset godina robije potvrđeno je i načelniku Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane, Slobodanu Praljku koji je po izricanju "s prezirom odbacio presudu, tvrdeći da nije ratni zločinac", te zatim ispio tečnost iz bočice za koju se kasnije ispostavilo da je bila otrov. Kada su branioci Praljka rekli da je njihov klijent popio otrov, predsedavajući Žalbenog vijeća prekinuo je ročište i odredio pauzu. Nekoliko sati kasnije Praljak je preminuo. Valentin Ćorić istog dana osuđen je na zatvor u trajanju od 16 godina, Milivoj Petković na 20, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Značajan dio hrvatskog stanovništva u BiH teško se tog dana i kasnije mirio sa presudom, pa su u Mostaru i ostalim općinama u Hercegovini svakodnevno paljene svijeće za zločince, koji su i dalje nazivani herojima. Godinu poslije, stavovi su nepromijenjeni i to je nešto što je najbolnije za žrtve i članove njihovih porodica. U Udruženju logoraša Mostar koje okuplja stotine žrtava torture iz logora tzv. HRBH, podsjećaju da presuda nije dovela do katarze kod pristalica propale ideje, kao i da im
nažalost još uvijek nije otvorila oči.

– Bolno je i to što to još nije ni na vidiku. Mi se ipak, nadamo da će jednog dana i do toga doći, a da smo preveliki optimisti – iskreno nismo, kaže bivši mostarski logoraš Edin Batlak.

Očekivanja žrtava da bi presuda mogla značiti i konačno otriježnjenje pristalica tzv. HR HB ili Velike Hrvatske, nisu ispunjena. Batlak ističe i da se do danas nije stalno ni sa otvorenim napadima Hrvatske usmjerenih ka Bosni i Hercegovini.

– Svjedoci smo novih inicijativa koje Republika Hrvatska nastoji provesti ovdje, pokušavajući istovremeno zloupotrijebiti i svoj položaj u Evropskoj uniji. Hvala Bogu, zasad im ne ide. Nadamo da neće ni uspjeti, uvjereni da danas u Evropi ima dovoljno demokratije i kosmopolitskog svijeta, dodao je Batlak.

Program obilježavanja prve godine od potvrde udruženog zločinačkog poduhvata započet je ponedjeljak javnom tribinom čiji su uvodničari bili Slaven Kovačević, Faruk Vele i Emir Suljagić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh