BiH

Kabinet Džaferovića: “Dodikovo pismo Trumpu ne predstavlja stav Predsjedništva BiH”

Bosna i Hercegovina nije donijela ‘nikakvu odluku o učlanjenju u NATO-u’.

Šefik Džaferović - Zenit.ba

Advertisements

Pismo koje je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trampu (Trump) ne predstavlja stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine niti oslikava zvaničnu politiku Bosne i Hercegovine.

Pismo se može posmatrati jedino i isključivo kao pojedinačni stav Milorada Dodika, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Ističe se da je u pismu izneseno nekoliko proizvoljnih i netačnih ocjena.

– Navedeno je da 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, nije ‘reguliran bilo kakvom relevantnom odlukom kao praznik’, što je netačno. Dejtonskim mirovnim sporazumom je predviđen kontinuitet pravnih propisa Republike Bosne i Hercegovine, sve dok Parlamentarna skupština BiH po nekom pitanju ne odluči drugačije. Budući da to do danas, u slučaju Zakona o praznicima, nije urađeno, moraju se primjenjivati zakoni koji su važili u Republici Bosni i Hercegovini. To znači da se 1. mart zakonski obilježava kao Dan nezavisnosti, a 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. To je svojom odlukom 2017. godine potvrdio i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Stoga nepriznavanje ovih praznika predstavlja kršenje zakona – ističe se u saopćenju iz Kabineta Džaferovića.

U pismu je navedeno i da Bosna i Hercegovina nije donijela ‘nikakvu odluku o učlanjenju u NATO’.

– I to je netačno. Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem se članu 84. jasno i precizno navodi: ‘Parlamentarna skupština, Vijeće ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktrivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a’.

Također, u junu 2009. godine predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović je u ime Predsjedništva BiH podnio generalnom sekretaru NATO-a zahtjev za prijem Bosne i Hercegovine u Akcioni plan za članstvo (MAP), podsjećaju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh