BiH

Ovo nije svakodnevna ispovijest na koju smo navikli: Pacijent iz Zavidovića o svom iskustvu u zeničkoj bolnici

U vremenu kada iz dana u dan čitamo o kritikama pacijenata zbog ponašanja ljekarskog odnosno medicinskog osoblja u bolnicama, zatrpani ispovijestima onih koji su kako u BiH tako i susjednim državama tokom liječenja trpili razna poniženja, nepravdu… Ovog puta prenosimo pozitivnu priču pacijenata, koja nije jedina i zasigurno ih je mnogo sličnih, mnogo više nego negativnih.

Kantonalna bolnica u Zenici - Avaz

Advertisements

Jedan od njih je i Himzo B. Ovaj 61-godišnjak iz Zavidovića trenutno se nalazi na liječenju u Kantonalnoj bolnici Zenica. Smješten je na Plućnom odjelu – Pulmologiji. Težak je bolesnik. Već duže vrijeme bori se s karcinomom.

Svakih 15 dana u posljednje vrijeme dolazi u bolnicu zbog terapija. Ali vrlo često se desi, priča nam on, da ga zbog loše krvne slike zadrže na bolničkom liječenju. I prije sedam dana je zbog toga morao ostati u bolnici.

Kada je prije nekoliko dana primao krv tačnije trombocide, iznenada mu se po tijelu pojavio neuobičajen osip. S obzirom na historiju njegove bolesti odmah se moralo reagirati. I sam je, priznaje, bio u šoku kada se, nakon što je dežurna sestra primijetila plikove po njegovom tijelu, oko njega za svega dvije-tri minute pojavilo nekoliko doktora, medicinskog osoblja… Brzo su reagirali da se njegovo stanje zbog takve reakcije po tijelu ne bi još više zakomplikovalo, prenosi crna-hronika.info

– Često zbog loše krvne slike moram ostati u bolnici. Zaista sam više nego pozitivno iznenađen odnosnom osoblja prema pacijentima. Ovdje ima jako puno teških bolesnika, ali i doktori, medicinske sestre i tehničari, zaista su susretljivi prema svima. I ja sam čitao o tome kako se ljudi žale na ponašanje osoblja po bolnicama, da trpe nepravdu… ali to se meni, koji sam nažalost često u bolnici, nikada nije desilo. Ma i drugima koji su ovdje jer vidim kako se profesionalno odnose prema svima. Jako je lijepo kada naiđete na takve ljude koji razumiju vašu bol i daju sve od sebe da vam pomognu, olakšaju muke – priča nam ovaj Zavidovićanin.

Preporučeno za vas: ‘Kažu, Batko se kocka, drogira, zadužuje… A niko ne kaže zašto! Naravno da nisam ispravan, ali to je ljudski’
Bio bi sretan, rekao nam je, kada bi se mogao zahvaliti onima koji se drže svoje etike, osoblju koje je više nego ljubazno.

– Kamo sreće da imamo više doktora kao što je doktorica Vildana, doktor Armin, doktorica Meliha, glavni tehničar Adnan ali i brojne ljubazne medicinske sestre sa Plućnog odjela KB Zenica – iskren je ovaj čovjek.

Himzo dodaje da mu se više puta desilo kada dođe na taj odjel da medicinsko osoblje da sve od sebe, kako bi što prije dobio krv s transfuzije, ali i brzo mu pronašli bolnički krevete iako je odjel uvijek pretrpan. Također, kao stari pacijent govori da je u posljednje vrijeme higijena na vrhunskom nivou a, i, kaže, da oni koji govore da je hrana loša – iznose neistinu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh