BiH

SVEČANOST U WASHINGTONU POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BiH: Bill Clinton: “Drago mi je što smo narodu pružili šansu za novi početak”

Glavnu riječ imao je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a kojem je zbog uloge koju je imao u zustavljanju agresije na BiH Savjetodavno vijeće za BiH dodijelilo nagradu za životno djelo.

Advertisements

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) iz SAD-a je gala večerom u Washingtonu obilježilo Dan državnosti BiH i odalo počast svima onima koji su se žrtvovali i posvetili svoje živote obnovi bh. državnosti. Svečanosti je prisustvovao i bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton.

“Na ovaj dan 1943. godine BiH je obnovila svoju državnost jednim od najjačih antifašističkih pokreta u nacističnoj Evropi. Naša državnost ponovo je rođena krvavom borbom Bošnjaka svih političkih uvjerenja unutar Narodnog pokreta za oslobođenje. Vjerujem da je razumijevanje drugog i drugačijeg ono što je jednako za sve u bosanskoj historiji. To je razlog zbog kojeg su Bosanci i Hercegovci lako postali ponosni i lojalni Amerikanci i dio američkog društva”, rekla je predsjednica Savjetodavnog vijeća za Bosnu i Hercegovinu Ajla Delkić.

Glavnu riječ imao je Bill Clinton, bivši predsjednik SAD-a kojem je zbog uloge koju je imao u zustavljanju agresije na BiH Savjetodavno vijeće za BiH dodijelilo nagradu za životno djelo.

“Ne mislim da bivši predsjednik treba dobiti posebnu počast. Oduvijek sam vjerovao da je najveća nagrada biti na toj poziciji, ali drago mi je da sam imao tu mogućnost. Drago mi je i čast mi je što sam imao priliku raditi na zaustavljanju genocida i prekidu rata u BiH. Drago mi je zbog prilike da narodu pružimo šansu za novi početak. Ovo je jedno od mojih najvećih životnih dostignuća”, rekao je Clinton.

Dodao je kako niko nije mislio da je Daytonski mirovni sporazum savršen, kao ni da postoji šansa za blokadu napretka.

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) iz SAD-a je nagradu za filantopiju dodijelilo bh. poduzetnici i humanitarki Saneli Diani Jenkins koja je posvetila mnogo vremena i sredstava unapređenju pravde te napretku i razvoju BiH.

Nagrada za prijateljstvo BiH dodijeljena je reditelju i autoru Billu Carteru za neumornu predanost borbi za ljudska prava i humanitarne akcije koje je pokretao tokom rata u BiH. Fondaciji Hastor, dobrotvornoj organizaciji koja podržava i stipendira skoro 2.000 mladih u više od 115 općina u BiH, dodijelili su nagradu za doprinos zajednici.

Večer obilježavanja Dana državnosti BiH završena je govorom bivšeg predsjednika BiH Harisa Silajdžića.

“Ako SAD ne budu zaštitile i unaprijedile Dejtonski mirovni sporazum, to se neće ni dogoditi. U tom slučaju Balkan će uvijek biti pod pritiskom”, rekao je SIlajdžić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh