BiH

“Bruka”: Građani Sarajeva i I. Sarajeva o zastavi RS u Predsjedništvu

Pitali smo građane Sarajeva i Istočnog Sarajeva da li zastava Republike Srpske treba biti istaknuta u prostorijama Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Odgovori građana na pitanje koje je podijelilo članove kolektivnog vodstva države su različiti. Neki su saglasni, a neki nisu saglasni da zastava bosanskohercegovačkog entiteta bude na tom mjestu.

Zastava RS - Nezavisne.com

Advertisements

Neki od Sarajlija s kojima smo razgovarali su istakli da nisu sigurni da li treba ili ne treba biti istaknuta zastava u Predsjedništvu. Među njima postoje i oni koji smatraju da trebaju biti istaknute zastave Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u ovoj instituciji, piše N1.

“Ne znam šta bih rekao. Mislim da bi na prvom mjestu trebala biti zastava Bosne i Hercegovine. Ne kažem da nije mjesto zastavi Republike Srpske. To je sad diskutabilno”, poručio je jedan građanin glavnog grada.

Sličnog mišljenja je i jedna građanka koja je kazala sljedeće:

“Nemam ništa s tim. Znam kada radim, ja njima plaćam PDV i od toga imaju plate. Ako je Republika Srpska dio Bosne i Hercegovine, onda joj je mjesto u Predsjedništvu”.

Jedna građanka je poručila sljedeće:

“Smatram da bi to sugeriralo toleranaciju između dva entiteta”.

Ipak, postoji i oni koji odbijaju mogućnost da zastava ovog bosanskohercegovačkog entiteta bude Predsjedništvu.

“Bruka” i “nonsensna stvar” su riječi kojima su pojedini stanovnici Sarajeva opisali postavljanje zastave Republike Srpske.

“Mislim da nema smisla. To je nonsensna stvar. U Predsjedništvu Bosne i Hercegovine treba da bude zastava Bosne i Hercegovine. Zastava Republike Srpske kao entiteta bi trebala da bude u Banjaluci”, kazala je naša sagovornica.

S druge strane u Istočnom Sarajevu postoji saglasnost da je zastavi Republike Srpske mjesto u Predsjedništvu.

“Da, mjesto joj je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Srbi trebaju da imaju svoje mjesto u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Predsjedništvu bosne i Hercegovine”, poruka je još jednog sagovornika.

Neki su kao razlog zbog kojeg zastava treba biti u zgradi kolektivnog vodstva države naveli to što je Republika Srpska dio Bosne i Hercegovine, poručivši, između ostalog, sljedeće:

“Mislim da je to ispravno. Ako smo dio Bosne i Hercegovine, zašto da ne”.

Također, pojedini građani ove lokalne zajednice su naveli da obje zastave – Bosne i Hercegovine i Republike Srpske – trebaju biti u Predsjedništvu.

“Možda bi i trebalo, ne znam. Mislim da joj je tamo mjesto. Postoji i zastava Bosne i Hercegovine i treba je poštovati. Ali i treba poštovati zastavu Republike Srpske”, kazao nam je sagovornik.

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, je jučer u prostorijama istaknuo zastavu Republike Srpske u prostorijama Predsjedništva.

To je izazvalo negodovanje preostalih članova Predsjedništva, Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Džaferović kao član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda je naglasio da će o ovom činu Dodika biti obaviještene “agencije za provođenje zakona”.

Reakcije na ovaj potez predsjedavajućeg Predsjedništva nisu izostale od mnogih političkih aktera u zemlji.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh