BiH

Dodik odgovorio na Trumpovu čestitku za Dan državnosti BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je kazao da je odgovorio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na čestitku povodom Dana državnosti BiH.

Milorad Dodik - n1

Advertisements

“Od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država sam dobio čestitku za Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ja sam mu odgovorio na tu čestitku i poslao sam mu pismo koje je već otišlo. Rekao sam mu da to nije moj dan, kao ni Srba. Kao što nikada nije ni bio. To je stvar spekulacija i da nije obaviješten da Bosna i Hercegovina nema svoj dan državnosti”, kazao je Dodik i dodao:

“Rekao sam mu da možemo govoriti o evro integracijama, ali ne i integracijama u NATO. Odluka o pristupanju u NATO nikada nije donešena. To je laž da je donešena. Pitajte američku ambasadoricu. Ona neće biti ni donešena. Srpski narod nema pvojerenje u NATO. Mi smo povrijeđeni i pogođeni bombama NATO-a”.

Dodik je dodao da je BiH formirana na principu “reprezentacije naroda”.

“Ja pokušavam da kažem BiH je formirana na principu reprezentacije naroda. Nekima, dole u Sarajevu koje sarajevski mediji okupljaju stalno govore da nije tako. SDA hoće da kroz priču o građanskom društvu dođe do pozicije “jedan čovjek jedan glas”. Preko toga hoće da nametnu da je većina Bošnjaka u BiH. To nije tačno, to je špekulacija. Ja samo hoću da se vratimo izvornom Dejtonu. Nemoguće je očekivati da neko očekuje od naroda, bilo kojeg, da pristane da bude preglasan u bilo čemu”, kazao je, piše N1.

Milorad Dodik je istakao da neće raditi ništa “protiv Bošnjaka” te objasnio koje će politike provoditi.

“Glavno mjesto koje trebamo provoditi dole jeste da se poštuju odluke koje donosi Parlament i Vlada RS. U okviru tih politika moramo da djelujemo. Mi nećemo ništa tražiti niti raditi protiv Bošnjaka. Doći ćemo sa zahtjevom da RS gradi gasovode od Drine do Banjaluke. Vjerujem da tu neće biti problema, ne bih volio. Ukoliko nama se nešto ne dozvoli, ja nemam pravo da imam korektan odnos prema drugim zahtjevima. Ako to RS hoće, ako je u nekom simboličkom smislu Drina granica, nađe se neko u Sarajevu da kaže “ne može”. Moja politika će biti jasna”.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh