BiH

Dragan Mektić tvrdi da u cijeloj BiH ima ukupno 3.500 migranata

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je, nakon sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je usvojena Informacija o stanju u oblasti migracija u BiH, da su se u posljednje vrijeme fokusirali na to da riješe pitanje objekata za smještaj migranata, s obzirom da dolazi hladno vrijeme i da se ne može boraviti vani, pod improviziranim šatorima.

Dragan Mektić - Anadolija

Advertisements

Po njegovim riječima, posebno su tu fokusirali grupu migranata koja se smjestila na području Velike Kladuše, u mjestu Trnova, gdje su boravili u vrlo lošim uslovima i ne mogu podnijeti ovako hladno vrijeme na tom mjestu, piše “Fena”.

– U dogovoru s Međunarodnom organizacijom za migracije smo odredili lokaciju, a oni će to podržati s obzirom da implementiraju finansijska sredstva za to, pronašli objekat privatnog preduzeća „Miral“ na prostoru Velike Kladuše, opremili ga i taj će objekat biti stavljen u funkciju – naveo je Mektić.

Mislim, dodao je on, da su ti ljudi već premješteni u taj objekat, „tako da za sve migrante koji se trenutno nalaze u BiH imamo sada kapacitete da ih smjestimo u zadovoljavajuće objekte“.

Ministar Mektić kaže da se ne povećava broj migranata, te da je čak u nekom ne baš osjetnom padu i da se smanjuje broj.

Po njegovim riječima, ništa se spektakularno ne dešava na cjelokupnoj balkanskoj ruti. Njihova namjera nije da ostanu u BiH, već da idu dalje prema EU.

– Prema našim podacima ima ih ukupno oko 3.500 u BiH – kazao je Mektić.

Istaknuo je da nadležne institucije stalno vode računa o tome da u tim migrantskim tokovima može da se nađe i određen broj bezbjednosno interesantnih osoba koje se na neki način mogu dovesti u vezu da li sa terorizmom, organiziranim kriminalom i nekim drugim bezbjednosnim događajima.

Pojasnio je da te osobe, za koje postoji određena indicija ili sumnja, izdvajaju, stavljaju ih u Imigracioni centar, određuju im mjeru detencije, zabrane kretanje i u međuvremenu vrše određene provjere, kako bi došli do stvarnog identiteta tih osoba i kako bi provjerili o kakvim se osobama radi.

– Registrovali smo jedan broj tih osoba, one se nalaze u detenciji, a mi radimo ovaj drugi dio operativnog posla. Ako ih identifikujemo kao stvarnu prijetnju sa bezbjednosnih aspekata, oni će biti udaljeni iz BiH – pojasnio je ministar Mektić.

Na novinarsku konstataciju da se pominje broj od 12 takvih osoba, Mektić je istaknuo da je to broj za koji sumnjaju.

– Nalaze se sada u detenciji i preduzimaju se sve operativne mjere i radnje na utvrđivanju njihovog identiteta i eventualne povezanosti sa raznim bezbjednosnim izazovima – kazao je Mektić.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh