BiH

Theodor Meron: Nema konsenzusa o odsluženju kazne u Srbiji, neslaganje i razočarenje nedavnim intervjuom predsjednice Vlade Srbije

Pravna tumačenja međunarodnih zločina bolje je ostaviti međunarodnim krivičnim sudovima, poručio je predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

Theodor Meron - Nezavisne

Advertisements

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Theodor Meron izrazio je neslaganje i razočarenje nedavnim intervjuom predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić, u kojem je porekla da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju genocid.

Takvo stajalište, kako prenosi Anadolija, iznio je tokom sastanka s premijerkom Brnabić u Beogradu.

Podsjetio je sugovornicu da je brojnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu “jasno utvrđeno da zločini počinjeni u Srebrenici 1995. godine predstavljaju kazneno djelo genocida, uključujući i žalbene presude u procesima protiv Radislava Krstića i Zdravka Tolimira”.

U tim predmetima Meron je predsjedavao sudskim vijećem.

“Vladi Srbije nije od pomoći da osporava presude jednog važnog međunarodnog suda”, poručio je Meron.

Nema konsenzusa o odsluženju kazne u Srbiji
Prema Meronovim riječima, “pravna tumačenja međunarodnih zločina bolje je ostaviti međunarodnim kaznenim sudovima”.

Vlada Srbije je prethodno priopćila da je Meron izrazio zabrinutost zbog neadekvatnih zatvorskih uvjeta pojedinih osuđenika, ali i istaknuo da ne postoji konsenzus u okviru Rezidualnog mehanizma po pitanju odsluženja zatvorskih kazni u Srbiji.

Brnabić je od Merona zatražila da se poboljša tretman srpskih zatvorenika koji izdržavaju kazne po presudi Haškog suda, ali i ponovila zahtjev da se razmotri zahtjev Srbije po kojem bi se njezinim državljanima omogućilo izdržavanje preostale kazne u matičnoj državi.

Nakon Srbije, na svojoj oproštajnoj turneri po balkanskim državama, Meron će posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Meronu mandat istječe početkom naredne godine.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh